Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új START-szerződés: közel a megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 15. 7:05

Hamarosan megszülethet a megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország között a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződésről – közölte William Burns amerikai külügyi államtitkár, aki szerint jól haladnak a tárgyalások, de figyelembe kell venni, hogy a nagyon bonyolult kérdésről csak alig egy éve kezdődtek az egyeztetések.

“Optimista vagyok, hamarosan megállapodásra juthatunk" – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt közölte, hogy az orosz-amerikai tárgyalások január második felében kezdődnek újra. Az orosz és az amerikai fél több mint hat hónapja egyeztet a hatályát 2009. december 5-én elvesztő START-1 szerződést felváltó új megállapodásról, s eredetileg azt tervezték, hogy még 2009 végéig tető alá hozzák azt. Moszkva tavaly december végén azzal vádolta Washingtont, hogy fékezi a tárgyalásokat.

Burns kifejtette, hogy még van néhány megoldandó probléma. Ezek közé sorolta a fegyverkészletek ellenőrzésének kérdését. Mindazonáltal úgy véli, hogy a következő hetekben megtalálják a megoldást.

Oroszország jelenleg mintegy háromezer, az Egyesült Államok pedig 2200 atomrobbanófejjel rendelkezik.

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök júliusban az 1500 és 1675 közötti tartományban szabta meg a robbanófejek maximális számát, a hordozóeszközökét pedig az 500 és 1100 közötti tartományban. Az Interfax orosz hírügynökség nemrégiben azt közölte, hogy a tárgyalásokon a felek a hordozóeszközök 700-800 egységre, a robbanótöltetek mintegy 1600 darabra való csökkentésében állapodtak meg.