Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új stratégia kell Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 1. 8:48

A nyolc éve folyó afganisztáni háborút csak új stratégiával lehet megnyerni – vonta le a következtetést átfogó jelentésében az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka egy NATO-közlemény szerint.

“Afganisztánban súlyos a helyzet, de a siker elérhető; ehhez felül kell vizsgálni a végrehajtás stratégiáját, elkötelezettségre és eltökéltségre van szükség hozzá, és jobban össze kell hangolni az erőfeszítéseket" – állapította meg egy kabuli NATO-közlemény szerint Stanley McChrystal tábornok. A cél, hogy szűk határok közé szorítsák a lázadók háborúskodási képességeit és akaratát, miközben növelik és fejlesztik az afgán biztonsági erőket és a kormányzatot. Ezt Barack Obama amerikai elnök szorgalmazza, amióta átvette a hivatalát.

A régen várt jelentés nem nyilvános, de egy kiszivárogtatás szerint a tábornok nem kért benne erősítést; ezt állítólag egy külön dokumentumban fogja megtenni. A júniusban kinevezett főparancsnok maga csak annyit közölt, hogy elemzése elkészült, s elküldte azt az amerikai fegyveres erők – az iraki és az afganisztáni hadviselésért felelős – középső parancsnokságának és a NATO brüsszeli központjának. A középső parancsnokség élén álló David Petraeus tábornok hozzáfűzi saját megjegyzéseit, és úgy továbbítja a dokumentumot Robert Gates védelmi miniszternek és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak.

McChrystal jelenleg egy százezres haderőnek parancsol, de év végére a létszám előreláthatóan 110 ezer főre nő. Az expedíciós hadsereg végleges méretéről katonai források nem hivatalos közlése szerint pár héten belül születik döntés, amelyhez a tábornok elemzése adja az alapot. Ez azonban politikai döntés lesz, amely fordulópontot jelenthet Obama elnökségében – jegyzi meg a brit hírügynökség.

Még több amerikai katona bevetése kényes kérdés, amely heves vitát válthat ki Washingtonban az egyre népszerűtlenebb háborúról. Egyes demokrata párti szenátorok már azt is felvetették, hogy határidőt kell szabni a csapatok hazavitelére.