Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel és Sarkozy összefogott Irán ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 1. 9:02

Szankciókkal fenyegette meg Iránt a német kancellár és a francia elnök. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy Berlinben a tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten mindketten hangsúlyozták: amennyiben Irán nem hagy fel vitatott atomprogramjával és elutasítja a nyugati országok tárgyalási ajánlatát, a nemzetközi szankciók szigorításával kell számolnia.

A francia államfő külön is hangsúlyozta: a Nyugat tárgyalásokat javasol, de a türelem véges. Ha Teherán nem hajlandó az együttműködésre, a szankciókat szigorítani kell – tette hozzá.

A közös német és francia figyelmeztetés azt megelőzően hangzott el, hogy értesülések szerint a hét közepén a német fővárosban találkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak és Németországnak magas rangú külügyi képviselői, akik az Iránnal szembeni magatartásról folytatnak egyeztetéseket. Mindezzel összefüggésben német források emlékeztettek arra: Barack Obama amerikai elnök Teheránnak tárgyalási ajánlatot téve szeptember végében szabta meg azt a határidőt, ameddig Iránnak atomprogramjával kapcsolatban engednie kell. Obama utalt arra, hogy amennyiben ez nem történik meg, a nemzetközi szankciókat szigorítani kell.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a napokban Bécsben közzétett állásfoglalásában arra mutatott rá, hogy nukleáris programjával kapcsolatban Irán még mindig nem működik kielégítően együtt a nemzetközi közösséggel.

A külpolitikai kérdések mellett Merkel és Sarkozy mindenekelőtt gazdasági, illetve pénzügyi kérdésekről és ezek kapcsán a G20-országcsoport közelgő pittsburghi csúcstalálkozójának előkészületeiről folytatott megbeszéléseket. Megállapodtak abban: a csúcstalálkozón egyebek között javasolni fogják, hogy nemzetközi szabályozással szigorítsák meg a bankvezetőknek történő bónuszkifizetéseket. Értesülések szerint mindezt a francia elnök indítványozta, javaslata ugyanakkor a német vezetők körében nyitott fülekre talált. Merkel kancellár és pénzügyminisztere, Peer Steinbrück egyetértett azzal: egy bankvezetőnek bónusz csakis akkor utalható ki, ha intézete jó eredményeket könyvelhet el. Ellenkező esetben az adott bankmenedzsernek jutalékelvonással kellene számolnia.

Angela Merkel kancellár épp a napokban figyelmeztetett arra: különösen bosszantó, hogy egyes bankok a jutalékok kifizetésekor épp olyan magatartást tanúsítanak, mint a pénzügyi válság kitörése előtt. Merkel kívánatosnak nevezte, hogy a kifizetések előfeltétele az adott bank, illetve vállalat gazdálkodásának tartós eredményessége legyen.

1595890828