Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb atomrobbantásra készülnek?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 22. 6:49

Folyamatos a mozgolódás a legfontosabb észak-koreai nukleáris kísérleti telepen – közölték csütörtökön dél-koreai tisztségviselők, de kizártnak tartják, hogy Phenjan egy harmadik kísérleti atomrobbantásra készülne mostanában.

A meg nem nevezett tisztségviselők egy lapjelentésre reagáltak ezzel, miszerint élénk munka folyik a nukleáris kísérleti helyszínen az ország északkeleti részén elterülő Kildzsu megyében. A Csoszun Ilbo újság – amely egy kormányzati forrásra hivatkozott, e forrás pedig amerikai műholdképekre – arra következtetett, hogy a sztálinista vezetésű ország valószínűleg újabb robbantást készít elő.

A lap szerint lehetséges, hogy Észak-Korea szándékosan hagyta kifigyelni a telepen zajló tevékenységeket, így próbálva engedményeket és segélyeket kicsikarni Dél-Koreától és Amerikától. Az újság azt is feltételezte, hogy az esetleges újabb robbantásteszt előkészítése azért történik, mert Kim Dzsong Il így szeretné megerősíteni az ország haderejét, mielőtt átadja a hatalmat legkisebbik fiának, Kim Dzsong Unnak.

Nevük elhallgatását kérő dél-koreai kormánytisztviselők ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy már több mint egy éve észlelik a kildzsui telepen a megélénkült tevékenységet, de valószínűsíthetően csak karbantartó munkálatok folynak. „Semmilyen konkrét bizonyítékot nem találtunk arra, hogy Phenjan újabb kísérleti robbantásra készülne" – mondta a dél-koreai elnök szóvivője.

Az egyik szöuli egyetem Észak-Korea-szakértő professzora pedig kifejtette: elég valószínűtlen egy újabb atombombateszt végrehajtása, mivel egy ilyen provokáció túl nagy terhet jelentene a kommunista állam számára, amely nagyon is rászorul a külföldi segélyekre, hogy biztosítsa valahogy lakóinak megélhetését.

Az első atomkísérletet 2006-ban hajtották végre Észak-Koreában, a második, erősebb robbantást pedig tavaly, széles körű nemzetközi szankciókat váltva ki.

Címkékrobbantás