Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugdíjpénztári tájékoztató Debrecenben

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 22. 7:37

Az alakulat meghívásának eleget téve, Prediger József, a „HONVÉD” Nyugdíjpénztár ügyfélszolgálati és tagszervezési vezetője „nyugdíjpénztárral kapcsolatos aktuális információk” címmel tartott tájékoztatót a napokban Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál.

A meghívott előadó bemutatta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása egy hosszan tartó folyamat, amely a távlatokba mutat, éppen ezért ebben leginkább a mai fiatalokat érinti. A sürgető reformot mindenekelőtt a társadalom elöregedési tendenciája indokolja, bár megjegyezte, hogy ez nem csak magyar, hanem európai jelenség is. Felhívta a figyelmet arra, hogy szoros összefüggés van a várható nyugellátás színvonala és a foglalkoztatási helyzet között, ami hazánkban meglehetősen alacsony szinten van.

Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a szemléletváltás. El kell érni, hogy a munkahelyteremtés mellett, ne a nyugdíjba menekülés legyen a „cél", hanem az intézkedések aktivitás felé mozdítsák a munkavállalókat. A kedvezőtlen demográfiai helyzet is az oka, hogy a rohamosan csökkenő számú járulékfizetők képtelenek lesznek eltartani az életkor kitolódásával is jelentősen növekedő nyugdíjasok táborát – emelte ki.

Mindezek egyértelműen rávilágítanak a nyugdíj-előtakarékosság szükségességére. Mindenkinek el kell fogadnia az öngondoskodás fontosságát, a nyugdíjas évek biztonsága és kiszámíthatósága érdekében, hogy az egyén minél kisebb mértékben tegye ki magát a külső körülményeknek.

Ehhez a Honvédelmi Minisztérium, mint munkáltató, a védelmi és rendészeti szektorban egyedülálló módon biztosít segítséget a hivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állomány részére – a bruttó illetménye 4 százalékos – önkéntes nyugdíjpénztári támogatás formájában, melyet béren felüli juttatásként a tagsággal rendelkezők vehetnek igénybe. A szerződéses állomány figyelmét felhívta, hogy körükben a legalacsonyabb a tagsági arány, így aki nem tag, évente jelentős összegtől esik el – mondta Prediger József.

A tájékoztató során az állomány megismerhette a Honvéd Nyugdíjpénztár taglétszámának és vagyonának növekedését, önkéntes ás magán ág figyelemre méltó hozamainak nagyságát és arányait. Az előadás végén a résztvevők számos kérdésükre kaptak részletes választ.