Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ami többet ért, mint a „köszönöm”!

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. október 22. 6:04

Meleg ruhát, ásványvizet, tartós élelmiszereket, szappant, iskolatáskát és játékot osztottak szét a szegények között a magyar katonák Koszovóban. Itt a rossz idő, szinte minden nap esik az eső, hideg van. Eközben a MH KFOR Kontingens felelősségi körzetébe tartozó területeken nagyon sok család él nehéz körülmények között. Szinte lehetetlen mindenkinek segíteni.

A magyar kontingens CIMIC csoportja – a lehetőségeihez képest – minden rászoruló családnak igyekszik támogatást nyújtani, meleg ruhát és élelmiszert osztani.

A Gjakove/Dakovica-i járásban lévő Rogovë e Hasit település egy részét roma, askáli és egyiptomi emberek lakják, őket nevezik RAE közösségnek. Ezeknek az embereknek nincs meg a napi betevő falatjuk sem. Idénymunkából élnek, már ha találnak egyáltalán munkát. Tíz euro a keresetük, sokszor azonban hetekig nincs tennivaló. A helyzetet súlyosbítja, hogy közöttük sok a beteg ember.

Magyarkuti Zoltán főhadnagy, a magyar CIMIC csoport parancsnoka és beosztott állománya az elmúlt időszakban többször járt a telepen. Felmérték, hogy mi az, amire igazán szükségük van az ott élőknek. Felvették a kapcsolatot a közösség vezetőjével, Zyber Rryezia-val, így október közepén megvalósulhatott egy újabb CIMIC projekt. Az adományokban meleg ruhát, ásványvizet, tartós élelmiszereket, szappant, iskolatáskát és játékokat találnak. Futótűzként terjed el annak a híre, hogy két KFOR autó jelent meg Rogovë e Hasit-ban.

A sok kis kíváncsi gyermekszem a játékoknak örült a legjobban. Boldogan sóhajtottak fel, amikor kinyitották az azokat rejtő dobozokat. Ez többet ért minden köszönömnél!

1595909107