Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyarok nagyon-nagyon jó katonák!”

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 22. 5:21

Négy hónapos szolgálat után a napokban adja át beosztását utódjának Ángel Rámon Herrezuelo Pérez alezredes, a bosznia-hercegovinai EUFOR misszió Többnemzeti Zászlóaljának (Multinational Battalion – MNBN) parancsnoka. A spanyol nemzetiségű parancsnok a közelmúltban exkluzív interjút adott a honvedelem.hu-nak.

Alezredes úr, vázolná röviden a Többnemzeti Zászlóalj feladatát?

A szarajevói nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában található Butmir Táborban települő Többnemzeti Zászlóalj legfontosabb feladata a béke és biztonság garantálása Bosznia-Hercegovinában, valamint az ország függetlenségének biztosítása. Katonáink erre a feladatra állnak készen a nap 24 órájában, az év minden napján.

Hogyan épül fel a nemzetközi zászlóalj?

A Többnemzeti Zászlóalj felépítése lényegében megegyezik a NATO országokban működő lövészzászlóaljak struktúrájával. Az alegység munkájában spanyol, lengyel, osztrák, magyar és török katonák vesznek részt. A zászlóalj törzsét elsősorban spanyol katonák vezetik, de a többi nemzet képviselői is megtalálhatók benne. Négy műveleti századunk van, amelyeket a NATO-ban használt fonetikus ábécé betűivel jelzünk. Az Alfa-század magyar, a Bravo osztrák, a Charlie lengyel, a Delta pedig török katonákból áll. Mellettük a zászlóalj része még egy felderítő szakasz is, ezen alegység katonái szintén Ausztriából érkeztek.

Egy olyan ember számára, aki csak ritkán jár Szarajevóban, azonnal feltűnik a fejlődés, ami az országban és a fővárosban tapasztalható az elmúlt években. Ez együtt járt a biztonsági helyzet pozitív irányú változásával is?

Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzetét jelenleg két szóval lehetne a legjobban jellemezni. Ez a két szó pedig a nyugodt és a stabil. Ez mindenképpen az elmúlt évek munkájának és valószínűleg a katonai jelenlétnek is köszönhető. A legnagyobb rizikót ezen a műveleti területen a különböző típusú aknák nagy száma jelenti.

A legutóbbi aknarobbanásból eredő baleset mikor történt Bosznia-Hercegovinában?

Három, vagy négy hónappal ezelőtt az ország hegyvidéki területein volt egy aknarobbanás, ami sérüléseket is okozott. De szerencsére nem katonák voltak az áldozatok.

Zászlóaljparancsnokként miként vélekedik a magyar műveleti századról és a magyar katonák munkájáról?

Több helyen is elmondtam már, és most is szeretném hangsúlyozni: maximálisan elégedett vagyok a magyar század és az alegység állományának munkájával. Tökéletesen felkészültek itteni feladataikra, képességeik professzionálisak. Úgy vélem, a magyarok nagyon-nagyon jó katonák!

Ha jól tudom, hamarosan parancsnokváltás lesz a Többnemzeti Zászlóalj élén. Ki lesz az utódja?

Négy hónapig tartó misszióm lejártával, október végén adom át a helyem az utódomnak, aki egy osztrák alezredes, és az elkövetkező négy hónapban irányítja majd a zászlóaljat. Ezúton is szeretnék jó munkát kívánni neki!

Hogyan értékeli saját szolgálatát?

Szerencsére, a zászlóalj minden katonájának segítségével, sikerült megoldani minden olyan feladatot, amelyet célul tűztünk ki magunk elé, vagy éppen parancsba kaptunk. Elmondhatom még azt is, hogy bár csak rövid ideig voltam a zászlóalj parancsnoka, sikerült nagyon komoly nemzetközi tapasztalatokat szereznem ebben a beosztásban. Köszönhetem ezt azoknak, a professzionális katonáknak, akikkel együtt dolgozhattam itt az EUFOR-ban.

Ismeretei szerint meddig lesz még szükség az EUFOR katonai jelenlétére Bosznia-Hercegovinában?

Már jelenleg is két misszió fut egymással párhuzamosan. Az egyik az úgynevezett végrehajtói, a másik pedig a kiképzési misszió. Előbbi, véleményen szerint, hamarosan véget ér, úgy gondolom, még egy évig meghosszabbítják majd az idén novemberben lejáró mandátumát. De természetesen ezt Brüsszelben döntik el. A kiképző misszió viszont folytatódni fog, amelyek célja, hogy biztosítsuk a bosnyák hadsereg katonáinak felkészítését.

Fotó: A szerző és www.eugorbih.org