Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb C-17-es érkezik a Brit Királyi Légierőhöz

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 30. 10:51

A Boeing bejelentette, hogy megállapodást írtak alá a brit védelmi minisztériummal, melynek értelmében a szolgálatban álló hét C–17 Globemaster III teherszállító repülőgép mellé egy újabb példányt szereznek be. A nyolcadik Big Mac-et az előzetes tervek szerint még idén átadja a gyártó a RAF számára.

A nyolcadik Big Mac már szolgálatot teljesítő hét testvéréhez hasonlóan szintén a Brize Norton-i 99. századhoz kerül, mellyel tovább erősödik a RAF szállítókapacitása, illetve a hadműveleteket támogató képessége világszerte. A század C–17-esei korszerűsített szoftverekkel és avionikával rendelkeznek, üzemanyag póttartályaiknak köszönhetően pedig hatótávolságuk meghaladja a 4000 mérföldet.

Ez a típus az egyedüli a világon, mely nagy távolságú hadászati szállításokat képes végrehajtani úgy, hogy eközben rövid kifutópályával rendelkező, alkalmi repülőterekről is üzemeltethető.

A Brit Királyi Légierő szállítógépei az elmúlt években számos humanitárius küldetést teljesítettek, segítséget nyújtottak – többek között – a természeti katasztrófa által sújtott Pakisztánban, Chilében és Haitin is. A RAF jelenlegi egyik legkihasználtabb típusának számító C–17-es 2011 májusában ünnepelte szolgálatba állításának tizedik évfordulóját, az eddigi hétdarabos flotta összesen már több mint 74 000 órát repült, 15 százalékkal többet a tervezettnél.

A Boeing napjainkig 241 C–17-est szállított le megrendelőinek: 216 darabot az Egyesült Államok légierejének, 25 darabot pedig a külföldi vásárlóknak, köztük Ausztráliának, Kanadának, Katarnak, az Egyesült Arab Emirátusoknak, Nagy-Britanniának, illetve a 12 tagot számláló SAC-nak. A listára hamarosan India is feliratkozik: a tízdarabos megrendelést 2014-ig teljesíti a gyártó.

</p>