Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb C-17-est kapott a Brit Királyi Légierő

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 11. 8:58

Ismét jelentős esemény történt a brit fegyveres erőknél, ugyanis a Királyi Légierő (Royal Air Force) a napokban kapta meg újabb C-17 Globemaster III típusú szállító repülőgépét. A 99. század ötödik C-17-ese 10 órás repülés után, a Boeing San Antonioban lévő központjából érkezett Brize Nortonba. A másik négy darab C-17-es 2001 óta teljesít szolgálatot a századnál.

A RAF illetékesei bejelentették, hogy az újabb szállítógép segítségével a flotta gyorsabban és hatékonyabban tudja a hadműveletek helyszínére szállítani a katonákat és a nehéz felszereléseket, összességében pedig jelentősen javítja a légierő logisztikai képességét. A C-17-es már számos bevetésen bizonyított, hiszen többek között Irakban és Afganisztánban, valamint a cunami által sújtott ázsiai területeken is fontos szerepet töltött be. A legújabb C-17-es már teljes egészében a RAF tulajdona, hiszen a korábbiakkal ellentétben ezt már nem lízingelte a légierő.

A Királyi Légierő az év közepén kapja meg hatodik C-17-esét is.

Az új szállító repülőgép érkezése más szempontból is fontos esemény volt Brize Norton számára, hiszen rövid időn belül ez a légibázis lesz a légierő egyetlen légi-utántöltő és szállító bázisa, ahol többek között C-17-es, A400M, A330 és C-130J Hercules repülőgépek fognak állomásozni. A statisztikai adatokat figyelmbe véve a RAF C-17-es flottája ezidáig körülbelül 41000 órát repült, összesen 56924 utast és 78,649,939 kilogramm rakományt szállított el az elmúlt öt év során.