Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb ellenfelet kaptak a szomáliai kalózok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 24. 8:44

Oroszország felhatalmazást kért Mogadishutól a szomáliai felségvizeken garázdálkodó kalózok elleni harchoz – jelentette be csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A közlemény szerint Oroszország más államokkal közösen meg kíván tenni az ENSZ Biztonsági Tanács által jóváhagyott minden intézkedést, amely a térség rendjének helyreállításához szükséges.

A dokumentum tűrhetetlennek nevezte az Adeni-öböl térségében kialakult és a nemzetközi hajózás biztonságát fenyegető állapotokat.

A külügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a térségbe tart a Nyeusztrasimij (Rettenthetetlen) hadihajó, s hogy a Faina ukrán teherhajó túszul ejtése egyáltalán nem az egyetlen ilyen eset a szomáliai vizeken, ahol mindennapi gyakorlattá vált a fegyveres útonállás.

A közlemény rámutat: a Faina szívrohamban elhunyt orosz állampolgárságú kapitánya földi maradványainak kiadását még nem sikerült elérni, a kalózok támasztotta elfogadhatatlan követelések folytán a Nemzetközi Vöröskereszt és a helyszínen lévő amerikai haditengerészek nem tudták elhozni a hajóról a holttestet.

Korábban Igor Digalo, az orosz haditengerészet parancsnokának munkatársa közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a Nyeusztrasimij gyakorlatilag megkezdte a Vörös-tengeren az orosz hajók biztosításával kapcsolatos feladatainak ellátását, s a Faina ügyében koordinálja eljárását más államok térségben lévő hajóival.

A Nyeusztrasimij felszerelése egyebek mellett rakétakilövő állásokat, tüzérségi fegyvereket és torpedókat foglal magában, s a fedélzetén állomásozik egy helikopter.

Digalo azt is elmondta: mostantól az orosz hadihajók rendszeresen jelen lesznek a kalózok által bizonytalanná tett térségben.

A Faina ukrán hajót közel egy hónapja foglalták el a kalózok, s először a szokásosnak nevezhető kétmillió dolláros váltságdíjat kérték, ám amióta felfedezték, hogy a Faina 33 T-72-es tankot és egyéb fegyvereket szállít – a papírok szerint Kenyába, de egyes – igaz, cáfolt – hírek szerint Szudánba -, folyton változtatták követeléseiket. A Faina legénysége a kapitány haláláig három orosz, egy lett és 17 ukrán állampolgárból állt.

Egy ukrán lapnak az orosz sajtó szerint néhány napja sikerült kapcsolatba lépni műholdas telefonon a kalózokkal, s azok elmondták: a Fainán nincs már sem élelem, sem víz, s a személyzet tagjai egyre rosszabb állapotban vannak.