Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb gyógyászati műszerekkel gyarapodott a kiválósági központ

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. március 28. 13:55

Nagyra értékeljük az adományokat, melyek nemcsak a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ  magas színvonalú munkájához, hanem egyúttal a katona-egészségügy fejlődéséhez is hozzájárulnak – hangsúlyozta dr. Kopcsó István orvos ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatója március 28-án, szerdán azon az ünnepségen, amelyen egészségügyi műszereket kapott az intézmény.

1595933423
Oktatási célokra, valamint a sürgősségi betegellátáshoz szükséges csúcsminőségű egészségügyi eszközöket adományozott két, ismert cég a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központnak március 28-án, szerdán.

Az egyik világcég légút-biztosítási eszközöket – többek között endoszkópokat, laringoszkópot, intubációs manökent –, valamint egy tábori körülmények között is alkalmazható mobil video-telekonferencia berendezést adományozott. A másik világcég pedig két hordozható kézi ultrahanggal járult hozzá a képalkotó és diagnosztikai eljárások fogásainak elsajátításához. Ezeket az eszközöket a NATO KEKK által szervezett tanfolyamokon ismerhetik meg a továbbképzésekben részt vevők.

Az adományokat David Picklestől, az egyik cég nagy-britanniai képviselőjétől vette át dr. Kopcsó István orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója, aki viszonzásul a központ díszpajzsát nyújtotta át.

1595933423
Kopcsó ezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: „Azért is nagyon örülünk e nagylelkű felajánlásnak, mert mélyen hiszünk intézményünk munkájában, s mert ezek az eszközök hozzásegítik hallgatóinkat a legmagasabb színvonalú sürgősségi ellátás és életmentés tudnivalóinak elsajátításához, a szimulált helyzetekben történő gyakorlás során a tapasztalatok megszerzéséhez."

Az adomány, illetve átadás jelentőségét a közelmúlt eseményei is jelzik:
a múlt héten zárult sikerrel az elsősegélynyújtók kiképzőinek
tanfolyama, amelyen csúcsminőségű szimulációs eszközök igénybevételével
gyarapíthatták technikai tudásukat a hallgatók. Március 26-án pedig a három éve nemzetközileg akkreditált központ a
szövetség katona-egészségügyi célkitűzéseinek, a szervezet egészségügyi
transzformációjának megvalósítását segítő szakmai programja keretében
újabb tanfolyamot indított „Harctéri sérülések diagnosztizálása és sürgősségi ellátása"
címen. A kurzust megnyitó előadást dr. Rob van der Meer orvos
dandártábornok, a COMEDS (a NATO legmagasabb szintű katona-egészségügyi
szerve) elnöke tartotta, mégpedig a szövetség új stratégiai koncepciója
tükrében. 

1595933423

 Fotó: Galovtsik Gábor