Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb három iskola lépett be a Honvéd Kadét Programba

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. január 20. 14:34

Három újabb tanintézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz Budapesten és annak vonzáskörzetében, ezzel együtt országosan már 149 oktatási helyszín vált partneriskolává az utóbbi években. A gödöllői területvédelmi ezrednek így – a már meglévő tizenöt iskola mellett – újabb három intézménnyel lett aktív kapcsolata a program keretén belül.

DSC_0091_jav

Január második hetében a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum, valamint a váci SZC Madách Imre Technikum és Szakgimnázium írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezreddel (MH 1. TVE), így a szerződéskötéssel partneriskolává váltak.

Az iskolákkal való együttműködés fő célkitűzése, hogy a felnövekvő generáció számára kézzelfogható és valódi értéket jelentő program álljon rendelkezésre, illetve hiteles információkkal bővítse ismereteiket a honvédelemről, a Magyar Honvédségről és annak társadalmi szerepéről. A program biztonságos környezetben sokszor kihívást jelentő, érdekfeszítő, jól szervezett, honvédelmi témájú tevékenységekkel készíti fel a résztvevő diákokat.

DSC_0128

A három új belépő iskola a Honvéd Kadét Program 1-es szintjébe kapcsolódott be, ami azt jelenti, hogy idén ősztől a képzésben résztvevő tanulóknak hetente 1-2 órában honvédelmi alapismeretek oktatnak, amely tantárgyból később érettségi vizsgát is tehetnek, valamint érdekes szabadidős tevékenységek során különleges helyszínekre, foglalkozásokra juthatnak el, mint például a nyári honvédelmi táborokba.

Tömpe László, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium igazgatója kiemelkedőnek tartja az új lehetőséget, amit a csatlakozás jelent, hiszen bővül az iskola repertoárja. Kaló Miklós ezredes, az MH 1. TVE parancsnoka elmondta: „nagy öröm, hogy újabb iskola látta meg a lehetőséget a programban és a honvédelmi nevelésben.”

DSC_0156 jan17 du_cikk

Derczbach Tamás, az isaszegi székhelyű Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum igazgatója az aláírás előtt megemlítette, hogy a technikumi képzést is nyújtó iskola informatikai ágazata kibervédelmi irányba is el fog indulni, ezáltal újabb nagyszerű kapcsolódási pontot teremtve a Magyar Honvédséggel.

Az 1360 diákot számláló Váci SZC Madách Imre Technikum és Szakgimnázium különlegessége, hogy hazánkban az első olyan iskola, ahol a honvédelmi tantárgyat előbb vezették be, mint ahogy – idén harmadikként – a program partnerré váltak volna.

DSC_0209_cikk

Az aláírások alkalmával jelen volt Kis Ákos kormánytisztviselő, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály osztályvezetője, aki átadta az iskolaigazgatók számára a programhoz történő csatlakozást igazoló tanúsítványt és a gravírozott „Honvéd Kadét Program partneriskola” plakettet, továbbá minisztériumi szintű támogatásáról biztosította az iskolák vezetőit.