Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hét ösztöndíjas kezdheti meg tanulmányait hazánkban

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 20. 6:26

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) a 2006-os megalakulása óta kiemelten kezeli az afgán oktatásügy támogatását. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a PRT hathatós közreműködésével 2011-ben is aktívan részt vesz ebben magyarországi ösztöndíjak szervezésével.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) elkészítette a 2011–2012 évre szóló oktatási, tudományos és kulturális munkatervet. Az ebben foglalt ösztöndíjakat az afgán partnereikkel történt előzetes egyeztetés alapján fogalmazták meg, annak tartalma összecseng Karzai elnök budapesti tárgyalásainak eredményével.

1595915751
Ennek alapján hazánk évente hét ösztöndíjas hallgatót fogad teljes egyetemi képzésre (jelenleg 17 afgán gyermek tanul Magyarországon), illetve a Gödöllői Egyetem mezőgazdasági és egyéb szakmai könyveket küld el a baghlani felsőoktatási intézmények számára.

A tervek szerinti felvételi eljárás lefolytatása érdekében a PRT CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) oktatásért felelős tisztjének hosszas előkészítő munkája és egyeztetése után egy kéttagú delegáció utazott március 9-én Pol-e Khomri-ba. A csoport vezetője, Ladányi Éva a NEFMI szakmai főtanácsadója volt, akit elkísért dr. Kobolka István, a Pécsi Tudományegyetem Védelmi Kutatások Központ igazgatója.

Az ösztöndíj megszerzésének – a sikeres felvételi vizsgán túl – szigorú feltételei vannak: legalább 70 százalékos érettségi eredmény, 18 és 25 év közötti életkor, angol nyelvtudás. A jelentkezők közül ennek kilencvenhárman feleltek meg. Ők írhatták meg a Magyarországon összeállított írásbeli tételsort, amely matematika, fizika, biológia, valamint kémia tantárgyak szerint tartalmazott kérdéseket a hazai felsőoktatás elvárásaihoz igazodva.

A pályázók közül a dolgozatok kijavítása után, a húsz legjobban teljesítő vett részt a szóbeli elbeszélgetésen. Végül két lányt és öt fiút választottak ki. A fiatalok alapos egészségügyi vizsgálat és magyar nyelvi felkészítés után kezdhetik meg tanulmányaikat valamelyik magyar felsőoktatási intézményben mérnök, orvos, tanár és mezőgazdasági szakon.

Kép és szöveg: PRT-szóvivő