Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb izraeli légicsapások a Gázai övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 12. 21:58

Az izraeli légierő március 12-én, hétfőn hajnalban újabb csapásokat mért a Gázai övezetre, válaszul arra, hogy onnan rakétákat lőttek a zsidó állam területére.

Az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője közölte, hogy az izraeli gépek hat hullámban támadtak. Kétszer a Dzsabalíja menekült tábort vették célba, 33 ember – többségükben gyermekeket – megsebesítve.

Másik két csapásmérés Gázavárosra irányult, ahol ketten sebesültek meg. Támadás érte még az északi Bét-Lahíja és a középső Hán-Júnisz várost is.

Egy izraeli szóvivő megerősítette a támadások hírét. Állítása szerint egy fegyverraktárt és négy rakétaindító állást támadtak a gépek az övezet északi és déli térségében.

A három évvel ezelőtti háromhetes izraeli offenzíva óta nem volt 24 óra alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint pénteken és szombaton: 15 palesztin halt meg palesztin rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban.

Az első palesztin rakéták miatt indított első izraeli légicsapásokban két palesztin halt meg, köztük Zuheir al-Kaiszi, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport főtitkára. Ezeket a haláleseteket megbosszulandó palesztin fegyveresek csaknem száz újabb rakétát lőttek ki Izraelre, a rendre válaszul indított izraeli légitámadásokban pedig újabb 11 palesztin halt meg, köztük az al-Kudsz Brigádoknak – vagyis az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet katonai szárnyának – 10 tagja. Az izraeli légierő szombaton újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén, és rakétáival megölt három palesztin motorost.

A vasárnap is folytatódó izraeli légicsapások további három palesztin életét követelték, így a palesztin halálos áldozatok száma 18-ra emelkedett a hét végén.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eközben ismételten leszögezte: a légicsapások addig folytatódnak, amíg szükség van rájuk.