Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO elismerés egy magyar tiszthelyettesnek

Szöveg: Nagy László törzszászlós |  2010. december 17. 8:43

Az olaszországi Solbiate Olona-ban található, NATO Gyorsreagálású Hadtest Parancsnokságon, (NATO Rapid Deployable Corps, NRDC-ITA) újra nagyon büszkék a magyar katonák. Ez annak köszönhető, hogy Zsíros Tamás zászlóst érte az a kitüntető megtiszteltetés, hogy a 2010-es év III. negyedévének, legjobb tiszthelyettesének választottak.

Ezzel párhuzamosan, jogot szerzett arra, hogy részt vehessen a 2010-es év legjobb tiszthelyettese címért kiírt versengésben is. Zsíros zászlós 2009. júliusában érkezett a parancsnokságra. Nemcsak magasságával és fizikai erejével (aki személyesen ismeri, tudja, miért írom ezt) nyerte el az itt dolgozók elismerését, hanem katonai professzionalizmusával, szakmai felkészültségével, elhivatottságával és mindennapi magas színvonalú munkavégzésével is.

Zsíros zászlós nemcsak a parancsnokság napi életében vesz részt aktívan, hanem azon kívül is. Többek között egyik felelőse a magyar kontingens kiképzésének, elnökségi tagja a parancsnokság úszószakosztályának, tagja a síszakosztálynak, illetve állandó résztvevője minden sportrendezvénynek. Ezen kívül, egyik megalapítója és szervezője az idén meghirdetett „Nemzetközi Fitnesz Kihívás" (International Fitness Challenge, IFC) nevű sorozatnak. Ennek a sorozatnak volt egyik állomása a parancsnokság úszóversenye, ahol Zsíros zászlós volt a főszervező, illetve csapatkapitánya a harctámogató (Combat Support) divíziónak. Itt tartózkodása alatt már két alkalommal érdemelte ki a német hadsereg úgynevezett „Katonai Kiválósági" jelvényét is, miután teljesítette az előírt fizikai (úszás, futás 3000 és 1000 méter, magasugrás, súlylökés) és katonai (lövészet, menetgyakorlat, elsősegélynyújtás) követelményeket.

1595911542
Zsíros zászlós a szentendrei Katonai Szakképző Iskola és Kollégium, mélységi felderítő szakán kezdte katonai pályafutását, majd az iskola sikeres elvégzése után Szolnokra került az akkori 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljhoz. Az alakulathoz mindig hű maradt és onnan került mostani beosztásába is.

Zsíros zászlós volt a legelső magyar katona, aki részt vett az Amerikai Szárazföldi Haderőnem Különleges Erőinek (US Army Special Forces) kiképzésén (fegyvermester) és nagyon aktív részt vállalt a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj felállításában. Több más tanfolyamot is végzett az Egyesült Államokban, illetve szolgált Afganisztánban és Irakban is több alkalommal.

Mit is érdemes tudni erről a megtisztelő címről? Először is azt, hogy eddig 6 alkalommal választottak meg tiszthelyettest valamely negyedév legjobbjának és ebből kettő magyar volt. Az első Pasztercsák László zászlós (jelenleg MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, Szolnok), majd őt követte 4 olasz nemzetiségű tiszthelyettes és végül Zsíros zászlós. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy csak olasz és magyar katonák szolgálnak a parancsnokságon, azoknak itt van néhány adat. 15 nemzet katonái vannak képviselve a parancsnokságon, melyből 8 nemzet (Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Magyarország) delegál tiszthelyetteseket is. Ehhez még hozzáadódik a parancsnokság működését biztosító logisztikai, híradó és katonai rendőr alakulatok tiszthelyettesei is. A számokat összeadva, körülbelül 1400 tiszthelyettes közül kerül kiválasztásra a legjobb.

A győztes fényképe fogadja a parancsnokságra belépő személyeket, ezzel is elismerve azt a dicsőséget, melyet ez a cím jelent annak, aki megnyeri. A győztes szintén megkapja a parancsnokság vezénylőzászlósának -WO1/OR9 Mario BOSCU- emlékérméjét is, illetve azt a jogot, hogy versenybe induljon az év legjobb tiszthelyettese címért. A jelölteknek a vezénylőzászlós által összeállított tiszthelyettes testület előtt kell megjelenniük, ahol több dolog alapján osztályozzák őket. Először is a katonai megjelenés (egyéni ápoltság, egyenruha viselése), majd az eddig elért katonai kitüntetések, missziókban való részvétel, megszerzett képességek. Ezt követi a testület által feltett kérdésekre történő válaszadás. Itt szó esik a jelenleg folyó katonai műveletekről, különösen Afganisztán tekintetében, katonai értékekről, parancsnoki láncról, tiszthelyettes-támogató csatornáról, nők szerepéről a hadseregben, jövőbeni elképzelésekről, tervekről, családról és még nagyon sok más dologról, melyek befolyásolják, és hatással vannak a mai modernkor katonáira. Ez a meghallgatás körülbelül 20 percet vesz igénybe. A testületi tagok mindegyike osztályozza a jelölteket, természetesen titkosan. A meghallgatás után a pontszámokat összeadják és a legtöbb pontot szerzett jelölt lesz a végső győztes.

Jövő év elején választják meg a 2010. év utolsó negyedévének legjobb tiszthelyettesét is, utána, pedig kezdetét veszi a 2010. év legjobbjának megválasztása, Zsíros zászlós részvételével. Nagyon szorítunk neki, hogy sikerüljön megnyernie ezt a címet is, ezzel még nagyobb dicsőséget szerezve saját magának, az itt szolgáló magyaroknak, a Magyar Honvédségnek és természetesen a Magyar Köztársaságnak is.