Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb önkéntesekre számítanak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. december 16. 21:08

Az önkéntes tartalékos rendszerbe való belépés feltételeiről és lépéseiről tartott háromszor egynapos felkészítőt az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) az ügyfélszolgálati munkatársak számára, mivel 2012 januárjában megkezdődik a rendszer következő szakaszának feltöltése.

Az önkéntes tartalékos szolgálat iránt érdeklődők regisztrációjával, szerződéskötésével kapcsolatos részleteket ismertette a szakállománnyal Kálmán László alezredes, az MH HKNYP parancsnokhelyettese. A felkészítéseket a parancsnokság három kiemelt helyszínén, Budapesten, Debrecenben és Veszprémben tartották.

1595928939
Kálmán László alezredes bemutatta az önkéntes tartalékos rendszert, a HM Sajtóiroda munkatársai pedig az ezzel kapcsolatos kommunikációs sarokpontokra hívták fel a figyelmet. Az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének következő lépéseiről a honvédelmi tárca vezetői az elkövetkező héten tájékoztatják a közvéleményt.

Az előadások során elhangzott, hogy az állomány feltöltése szempontjából kiemelt toborzási célcsoportot jelentenek a honvédség kötelékéből kivált katonák, hiszen alkalmazásukkal lehetővé válik az általuk képviselt képességek költséghatékony megtartása. A rendszer ugyanakkor továbbra is nyitott a társadalom felé, és számít azokra, akik kiemelkedő motivációjuktól, elismerésre méltó hazaszeretettől indíttatva teljes önkéntesség alapján vállalnak szolgálatot.

Regisztrálni és jelentkezni 2012. január 1-jétől lehet a parancsnokság alárendeltségébe tartozó, megyeszékhelyeken található Katonai Igazgatási Központokban, Toborzó és Érdekvédelmi Központokban, valamint Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodákon (a korábbi toborzóirodákon).

Az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése 2011. január 1-jén kezdődött meg. Az elmúlt évben már mintegy 2000 önkéntes védelmi tartalékos őrizte a honvédelmi objektumok jelentős részét. Ők békében egy állami tulajdonú gazdasági társaság alkalmazottai, csak minősített időszakban kerülnek át a honvédség tényleges állományába.
A rendszer kialakításának fő célja, hogy minél előbb igénybe vehető tartalékos erő álljon rendelkezésre, hiszen jelenleg − például egy természeti katasztrófa esetén − a hivatásos állományt kell elvonni a mindennapi feladatoktól a katasztrófavédelmi erők kisegítése, tehermentesítése érdekében.

1595928940

 Fotó: Tóth László