Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb robotrepülőgépeket lízingel a SOCOM

Szöveg: Háború Művészete |  2009. június 5. 9:37

A Speciális Műveleti Parancsnokság (SOCOM – Special Operations Command) egy öt évre szóló, közel 250 millió dollár összértékű lízingszerződést kötött a Boeing céggel, melynek keretein belül több mint 100 darab ScanEagle robotrepülőgépet bérelhet majd a SOCOM.

Az elmúlt hat évben ez a típus, több mint 50.000 órát töltött a levegőben, közel 5000 repülés alkalmával. Legtöbbször az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps) használta a ScanEagle robotrepülőgépet, de kedvező tulajdonságainak köszönhetően az amerikai haditengerészet is tesztelte Szomália partjainál, a USS Mahan rombolóról.

A 18 kilogrammos UAV szárnyainak fesztávolsága 3 méter, új videó technológiájának (PixonVision) köszönhetően pedig nagyobb felbontású felvételeket tud készíteni. Ennek segítségével képes a kisebb csónakok és járművek beazonosítására is. Egyhuzamban akár 15 órát képes a levegőben eltölteni, akár 4900 méteres maximális magasságon. Szárazföldi irányítóállomásától számítva hatótávolsága 100 kilométer, és egy katapult szerkezet segítségével indítható, darabonkénti ára pedig körülbelül 100.000 dollár. A SOCOM már évek óta lízingel robotrepülőgépeket, és a kedvező tapasztalatok miatt döntöttek az újabb ScanEagle UAV-k bérlése mellett.