Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálni és védeni a határon túl

Szöveg: Juhász Viktor fõtörzsõrmester |  2009. június 5. 11:02

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport feladatai között kiemelt helyen szerepel a helyi rendőri erők képzése, segítése, hogy minél magasabb szinten, minél jobb körülmények között láthassák el a munkájukat, Baghlan tartomány közbiztonságának biztosítását.

Az afgán rendőrök helyzete nagyon nehéz. Gyakran kerülnek összetűzésbe lázadó erőkkel vagy kábítószert, illetve fegyvert csempésző bűnözői csoportokkal. Az afganisztáni elnökválasztás, illetve a Tartományi Tanács (Shura) választás közeledtével egyre fontosabbá válik, hogy képesek legyenek annak gördülékeny lebonyolítására is. Felkészültnek kell lenniük személyi átvizsgálás végrehajtására, házilag készített robbanó szerkezetek megtalálására, felismerésére.

Ehhez nyújtottak nagy segítséget az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium Rendvédelmi Szakértői és Tanácsadói Kontingens tagjai, László Tamás r. alezredes, Krajczár Ferenc r. törzszászlós, Károly Róbert r. zászlós valamint Szabolcs Attila r. törzszászlós, aki az EUPOL Afghanistan (European Union Police Mission in Afghanistan) kötelékében, a MH PRT felelősségi területén teljesít szolgálatot.

1595887856
 

A tanfolyam a tartományi rendőr főkapitányságon, Pol-e Khomriban zajlott.
A képzés elején a MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik tűzszerésze tartott foglalkozást a választási irodák átvizsgálásnak menetéről, ezt követően a magyar rendőrök a személy és ruházat átvizsgálás fogásaival ismertették meg afgán kollégáikat, végül alapvető elsősegély ismeretek oktatására került sor.

1595887857
 

A résztvevőknek az elméleti oktatások után gyakorlatban kellett megmutatniuk, képesek-e megtalálni egy imitált robbanó szerkezetet egy szobában, illetve végre tudják-e hajtani a személyi átvizsgálást még akkor is, ha a vizsgált személy ellenáll.
László alezredes a kontingens parancsnoka hasznosnak ítélte a képzést, hiszen az itt jelesre vizsgázott „nebulók", tovább tudják adni a tapasztalataikat kollégáiknak, ezzel is növelve a választások biztonságos lebonyolítását.