Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tájékoztatás Veszprém térségében

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. április 1. 20:50

Az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka - a szokásos év eleji tájékoztatóján 2020 és 2021 tavaszán -, a Gyulafirátót közelében újonnan épülő katonai bázisról is említést tett a rendezvényen résztvevő, érintett települések polgármestereinek. A lakosság teljeskörű tájékoztatása érdekében Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 1-jén a térség érintett vezetőivel szűk körben találkozott, mivel a járványhelyzet még nem teszi lehetővé a nagyobb létszámú találkozók megtartását.

Gyulafirátót_4

Az újabb megbeszélés célja, hogy a lakosság minél hitelesebb tájékoztatást kapjon, hiszen a honvédelmi tárcának és a Magyar Honvédségnek is egyaránt érdeke, hogy az őszinte, hiteles kommunikáció eredményeként, a lakosság és a honvédség egymás érdekeit tiszteletben tartva, békésen élhessen egymás mellett.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében az elmúlt években több laktanyában történtek infrastruktúrális fejlesztések annak érdekében, hogy folyamatosan javuljanak a katonák elhelyezési- és munkakörülményei. Ezekkel párhuzamosan zajlottak a gyakorlóterek megújításának tervezési fázisai is, melyek esetében - a járványügyi helyzet tükrében, az ország gazdasági újraindítása mellett - a kivitelezési munkálatok is megkezdődhetnek.

Gyulafirátót_1

Fontos volt tisztázni, hogy a bázis megépüléséből a helyi lakosok is profitálhatnak majd, hiszen a nagy volumenű beruházás megvalósítása mellett, nem titkolt szándékunk - összhangban a kormány célkitűzéseivel -, hogy a térségben korszerű munkahelyeket teremtsünk.

Az egyeztetésen – amelyen részt vett Óvádi Péter országgyűlési képviselő; Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Katanics Sándor önkormányzati képviselő, a veszprémi DK frakcióvezetője; valamint Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke – a fentieken túl szó volt többek között a bázis közelében épülő út- és vasúti hálózat fejlesztéséről, a gyakorlótéren tartott katonai gyakorlatokról, valamint a lakosság időbeni pontos tájékoztatásáról és a békés egymás mellett élés erősítésének lehetőségeiről.

Gyulafirátót_3

A megbeszélés valamennyi résztvevője egyetértett a korszerű bázis létrehozásának szükségességében, amely a jelenlegi tervek szerint 2023 év végére készülhet el.

Benkő Tibor tárcavezető az egyeztetésen arról biztosította a jelenlévőket, hogy amennyiben a pandémiás helyzet engedi, akár lakossági fórum keretében is tájékoztatást ad az építkezés fázisairól és a jövőbeni tervekről.

Kapcsolódó cikkek