Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újból akcióban a brit haditengerészet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 21. 10:04

Hétfő hajnalban ismét bekapcsolódott a líbiai hadműveletekbe a brit királyi haditengerészet, a légierő pedig évtizedek óta a leghosszabb távú bevetéseket hajtotta végre. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a haditengerészet egyik Trafalgar osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjárója újból Tomahawk robotrepülőgépeket indított líbiai katonai célpontok felé.

John Lorimer vezérőrnagy, a brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a légierő földi célpontok támadására alkalmas Tornado GR4-es vadászbombázói dél- és kelet-angliai támaszpontokról felszállva hajtottak végre bevetéseket, és valamennyi gép biztonságban visszatért bázisára.

Lorimer szerint egy-egy ilyen bevetés repülési távolsága összesen 4800 kilométer. A brit királyi légierő bombázói a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta nem vettek részt ilyen nagy távolságú bevetéseken.

Lorimer elmondta, hogy a Tornado vadászbombázókat a líbiai bevetéseken üzemanyag-utántöltő repülőgépek, illetve AWACS légtérellenőrző gépek támogatják.

Hozzátette, hogy a líbiai repüléstilalom ellenőrzésébe bekapcsolódó Typhoon vadászgépek egy csoportja már áttelepült egy dél-olaszországi támaszpontra.

Liam Fox brit védelmi miniszter vasárnap este a BBC-nek azt mondta, hogy “az első jelek szerint nagyon sikeres" a szövetségesek líbiai fellépése. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tarthat a katonai beavatkozás, Fox azt mondta: reményei szerint “amilyen gyorsan csak lehet, befejeződnek" a hadműveletek. Ez azonban függ attól is, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető “milyen gyorsan ismeri fel, hogy vége a játszmának" – tette hozzá.