Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újévi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 1. 9:56

Nagy sikert arattak a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapat – karácsonyi receptjei, amelyeket négy részben közöltünk. A csapat két tagja, Somorjai Péter főtörzsőrmester és Kovács Attila törzsőrmester ezúttal újévi finomságokat ajánl olvasóink számára.

 

CHILIS-SÁFRÁNYOS LENCSELEVES

(Kovács Attila törzsőrmester receptje)

Hozzávalók:

  • 25 dekagramm lencse,
  • 10 dekagramm vöröslencse,
  • 15 dekagramm sárgarépa,
  • 1 darab póré,
  • 2 darab erőleveskocka,
  • 5 dekagramm vaj,
  • 2 deciliter fehérbor,
  • 1,5 deciliter joghurt,
  • 1 teáskanál frissen őrölt chili, (illetve ízlés szerint)
  • 1 csokor bazsalikom,
  • 1 teáskanál cukor,
  • késhegynyi szárított sáfrány,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Elkészítés:

A lencsét éjszakára beáztatjuk. Annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni a két leveskockával. A pórét és a sárgarépát felkarikázzuk. A vajon megpirítjuk a cukrot, azon a sárgarépát. Hozzáadjuk a pórét, kicsit még pirítjuk. Beletesszük a fehérbort, a chilit, a sáfrányt, összeforraljuk, majd lassan pároljuk, míg a répa megpuhul. 2 deciliter vízzel felengedjük, hozzáadjuk a vöröslencsét, összeforraljuk. A közben megfőtt lencséhez öntjük, borsot darálunk rá, esetleg után ízesítjük, összeforraljuk. A bazsalikommal kevert joghurtot külön szervírozzuk hozzá.

 

KOCSONYA
(Somorjai Péter főtörzsőrmester receptje)

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm kocsonyahús,

  • 1 darab csülök,
  • 1,5 fej fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 szál sárgarépa,
  • só, egész bors ízlés szerint.

Elkészítés:

A kocsonyahúst és a csülköt alaposan megtisztítom és hideg vízben felrakom
főni. Ha felforrt lehabozom és belerakom a fokhagymát, vöröshagymát, a
sárgarépát, az egész borsot és ízesítem sóval.
Így hagyom főni, – de csak akkora lángon, hogy gyöngyözve forrjon – 7-8 órán
keresztül. Ekkor csinálok egy dermedés próbát valamint megkóstolom. Ha
minden sikerült a csülköt kiveszem, kicsontozom és darabolom. Én személy
szerint a körmöt és egyéb kocsonyahús alapot nem szeretem, így csak a
csülökhúst és néhány karika sárgarépát teszek a tányérokba és arra szűröm rá
a levet. Természetesen aki mindent szeret az helyezze bele a húsokat a
tányérba tegyen bele néhány karikát a főtt répából és arra szűrje rá a
levet! Amikor kész vannak a tányérok megszórom pirospaprikával és amíg kihűl
hideg helyre teszem, majd egy éjszakán keresztül a hűtőben kidermesztem!

 

TÚRÓS-SAJTOS POGÁCSA
(Kovács Attila törzsőrmester receptje)

Hozzávalók:

  • 25 dekagramm túró,
  • 1 deciliter tej,

  • 1 csapott evőkanál cukor,

  • 1 evőkanál só,

  • 3 dekagramm élesztő,

  • 60 dekagramm finomliszt,

  • 25 dekagramm margarin,

  • 0,5 deciliter tejföl,

  • 2 darab tojás, plusz egy tojássárgája,

  • 25 dekagramm sajt.

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A túrót áttörjük. A sajtot lereszeljük. Ha az élesztő felfutott, összegyúrjuk az alapanyagokat. Figyeljünk, hogy a só meg az élesztő ne nagyon barátkozzanak, mert az nem tesz jót a pogácsának. Megdagasztjuk a tésztát. Ha kész a dagasztás, kinyújtjuk nem túl nagyra, és megszórjuk a sajt felével, majd felcsavarjuk, és hagyjuk egy fél órát kelni. Ezután kinyújtjuk körülbelül 2–3 cm vastagra, és tetszés szerint kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével és a maradék sajttal megkenjük, illetve szórjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó cikk:
Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól