Újévi receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2011. január 1. 9:56Nagy sikert arattak a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapat – karácsonyi receptjei, amelyeket négy részben közöltünk. A csapat két tagja, Somorjai Péter főtörzsőrmester és Kovács Attila törzsőrmester ezúttal újévi finomságokat ajánl olvasóink számára.
- 25 dekagramm lencse,
- 10 dekagramm vöröslencse,
- 15 dekagramm sárgarépa,
- 1 darab póré,
- 2 darab erőleveskocka,
- 5 dekagramm vaj,
- 2 deciliter fehérbor,
- 1,5 deciliter joghurt,
- 1 teáskanál frissen őrölt chili, (illetve ízlés szerint)
- 1 csokor bazsalikom,
- 1 teáskanál cukor,
- késhegynyi szárított sáfrány,
- só,
- frissen őrölt bors.
Elkészítés:
A lencsét éjszakára beáztatjuk. Annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni a két leveskockával. A pórét és a sárgarépát felkarikázzuk. A vajon megpirítjuk a cukrot, azon a sárgarépát. Hozzáadjuk a pórét, kicsit még pirítjuk. Beletesszük a fehérbort, a chilit, a sáfrányt, összeforraljuk, majd lassan pároljuk, míg a répa megpuhul. 2 deciliter vízzel felengedjük, hozzáadjuk a vöröslencsét, összeforraljuk. A közben megfőtt lencséhez öntjük, borsot darálunk rá, esetleg után ízesítjük, összeforraljuk. A bazsalikommal kevert joghurtot külön szervírozzuk hozzá.
KOCSONYA
(Somorjai Péter főtörzsőrmester receptje)
1 kilogramm kocsonyahús,
- 1 darab csülök,
- 1,5 fej fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 szál sárgarépa,
- só, egész bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A kocsonyahúst és a csülköt alaposan megtisztítom és hideg vízben felrakom
főni. Ha felforrt lehabozom és belerakom a fokhagymát, vöröshagymát, a
sárgarépát, az egész borsot és ízesítem sóval.
Így hagyom főni, – de csak akkora lángon, hogy gyöngyözve forrjon – 7-8 órán
keresztül. Ekkor csinálok egy dermedés próbát valamint megkóstolom. Ha
minden sikerült a csülköt kiveszem, kicsontozom és darabolom. Én személy
szerint a körmöt és egyéb kocsonyahús alapot nem szeretem, így csak a
csülökhúst és néhány karika sárgarépát teszek a tányérokba és arra szűröm rá
a levet. Természetesen aki mindent szeret az helyezze bele a húsokat a
tányérba tegyen bele néhány karikát a főtt répából és arra szűrje rá a
levet! Amikor kész vannak a tányérok megszórom pirospaprikával és amíg kihűl
hideg helyre teszem, majd egy éjszakán keresztül a hűtőben kidermesztem!
TÚRÓS-SAJTOS POGÁCSA
(Kovács Attila törzsőrmester receptje)
Hozzávalók:
- 25 dekagramm túró,
1 deciliter tej,
1 csapott evőkanál cukor,
1 evőkanál só,
3 dekagramm élesztő,
60 dekagramm finomliszt,
25 dekagramm margarin,
0,5 deciliter tejföl,
2 darab tojás, plusz egy tojássárgája,
25 dekagramm sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A túrót áttörjük. A sajtot lereszeljük. Ha az élesztő felfutott, összegyúrjuk az alapanyagokat. Figyeljünk, hogy a só meg az élesztő ne nagyon barátkozzanak, mert az nem tesz jót a pogácsának. Megdagasztjuk a tésztát. Ha kész a dagasztás, kinyújtjuk nem túl nagyra, és megszórjuk a sajt felével, majd felcsavarjuk, és hagyjuk egy fél órát kelni. Ezután kinyújtjuk körülbelül 2–3 cm vastagra, és tetszés szerint kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével és a maradék sajttal megkenjük, illetve szórjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó cikk:
Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól