Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra lecsapott a szudáni légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 25. 13:38

A szudáni légierő legutóbbi bombázása a két Szudán határvidékén 16 ember életét oltotta ki és 34-et sebesített meg – közölte Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács április 24-ei, keddi ülése után.

A diplomata elmondta, hogy a hétfőről keddre virradóra végrehajtott csapásmérés a határ menti Unité szövetségi állam ellen irányult. Rice a helyszínen szolgálatot teljesítő ENSZ-misszió adatai alapján ismertette a veszteséglistát a tizenöt ország küldötteivel, hozzátéve, hogy a támadás tetemes anyagi károkat okozott helyi infrastruktúrákban, köztük az olajlétesítményekben.

A BT tagállamai felszólították Kartúmot a légicsapások haladéktalan befejezésére. Egyben tűzszünet életbe léptetését követelték, valamint azt, hogy a két Szudán képviselői térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – jelentette ki Rice, aki áprilisban a BT soros elnöki tisztét látja el.

Rice beszámolója szerint a BT mélyen elítélte azt a támadást is, amely a nyugat-szudáni Dárfúrban érte az ott szolgálatot teljesítő ENSZ-Afrikai Unió közös békefenntartó erő egyik járőrét. A rajtaütésben egy togói katona meghalt.