Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tartotta soros vezérkarfőnöki értekezletét az EU Katonai Bizottsága

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 25. 14:24

A huszonhét EU-tagállam vezérkarfőnökei április 24-én üléseztek Brüsszelben az EU Katonai Bizottsága elnöke (CEUMC), Håkan Syrén vezérezredes vezetésével. Az unió legfelsőbb szintű katonai testülete ülésén a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette. Az értekezlet egyike volt a chicagói NATO-csúcstalálkozót előkészítő és támogató európai uniós rendezvényeknek.

1595934911
A napirendben az EU Katonai Bizottsága (EUMC) meghallgatta Håkan Syrén vezérezredes tájékoztatóját és az Európai Unió Katonai Törzs főigazgatójának (DGEUMS) féléves jelentését.

A találkozó központi témái között szerepelt a katonai képességfejlesztés, azon belül a napjainkban aktuális védelmi képességek csoportosítása és megosztása (Pooling and Sharing − P&S), amelynek eredményeit az EU chicagói üzenetének részeként bemutatják majd a májusi NATO-csúcsértekezleten is. Az Európai Unió Afrika szarvával kapcsolatos stratégiájának figyelembevételével tájékoztatók hangoztak el a jelenleg folyó EU NAVFOR ATALANTA és EUTM Somalia katonai műveletekről, valamint a tervezett regionális haditengerészeti képességfejlesztési civil misszióról. Fontos eleme volt az ülésnek a Katonai Bizottság további munkáját meghatározó „Stratégiai Prioritások", amelynek átdolgozott változatát vitatták s fogadták el. A napirend tárgyalásain a CEUMC kiemelte, hogy tovább kell erősíteni az EU és a NATO stratégiai partnerségi együttműködését. Témaként szerepelt a líbiai válság elemzése során felmerült igény a korai konfliktus-előrejelzésre, amely elősegítheti a konfliktusmegelőzést, a konfliktuskezelést és a gyors reagálást az EU számára.

Az ülésen Wolfgang Wosolsobe vezérőrnagy (AT) személyében megválasztották az EU Katonai Törzs (EUMS) új főigazgatóját, aki 2013. május közepétől kezdi meg a tevékenységét. A beosztás szerepének fontosságát jelzi, hogy a posztra öt tagállam (AT, SE, DE, IT, ES) állított jelöltet.

1595934911
1595934911

(HM Sajtóiroda; Honvéd Vezérkar)

Fotó: www. consilium.europa.eu