Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a NATO Tartalék Erők Tanácsa

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 26. 13:09

A lengyel védelmi minisztérium szervezésében Varsóban, a Mercure Grand Hotel konferenciatermében tartották a NATO Tartalék Erők Tanácsának találkozóját augusztus 2-5. között. Tizenöt NATO-tagország, valamint az állandó megfigyelőként jelen lévő Ausztrália képviselői voltak jelen a rendezvényen.

A tanácskozáson hazánkat Farkas Sándor mérnök alezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Katonai Igazgatási Osztály kiemelt főtisztje képviselte. A tanács korábbi döntésének értelmében több európai, nem NATO-tagország is meghívást kapott ideiglenes, megfigyelői jelleggel. Közülük Finnország, Svájc, valamint Macedónia (FYROM) képviselője jelent meg.

A NATO Nemzetközi Katonai Törzsének (IMS) összekötője tartott ismertetőt az előző konferencia óta a NATO új stratégiai koncepciójával kapcsolatban végrehajtott feladatokról. Ezt követően a tanács munkáját és kapcsolati rendszereit meghatározó, a NATO Katonai Tanácsa (MC) által jóváhagyott dokumentumok felülvizsgálatáról esett szó. Az alapdokumentumok ugyanis már több, mint tíz évvel ezelőtt születtek meg és szükségessé vált a felülvizsgálatuk.

A NATO Szövetségi Parancsnokság összekötője (ACO-Allied Command Operation) tájékoztatta a résztvevőket a tartalékosok műveleti területeken történő részvételéről, majd a fiatal tartalékos tisztek műhelymunkájáról (YROW Young Reserve Officers Workshop) kapott ismertetőt a hallgatóság.

1595923543
A konferencia második napját, valamint az azt követő díszvacsorát kitüntette jelenlétével Mieczyslaw Bieniek vezérezredes, a NATO Szövetségi Átalakító Parancsnokság (NATO ACT) parancsnok-helyettese, aki a NATO új stratégiai koncepciójáról adott tájékoztatást, rávilágítva a tartalék erők fontos és nélkülözhetetlen szerepére.

Elhangzott: Kanadában, Ottawa adott otthont 2011. május 31. és június 1. között a Tartalékosok Munkáltatói Támogató Programja Nemzetközi Konferenciájának (ICESR – International Conference on Employer Support for the Reserves). A Tartalék Erők Tanácsa kiemelt figyelemmel kíséri a munkáltatói támogató programok megvalósulási formáit, amelyek bizonyos esetekben hasonlítanak, de mégis eltérőek az egyes nemzeti jellegekből adódóan. Erre a konferenciára egyébként tizenegy országból hetvenhatan érkeztek; többek között képviseltette magát Kína, Chile, és Malajzia is.

Nagyon fontos és kiemelt kérdésként kezelte a tanács a veteránokról szóló kérdéskört. Bemutatták a dán veterán központot, az ausztrál veteránokkal történő foglalkozást ellátó rendszert, valamint a házigazda, lengyel nemzet veteránokkal kapcsolatos, új jogszabályi hátterét.

Aktuális témát tárgyalt az Észt Információ Védelmi Kiválósági Központ (CCDCoE) civil szakemberének, Rain Ottisnak előadása, aki az informatikai rendszerek védelme témakörben elsődlegesen a tartalék erők e feladatba történő bevonásával, működésével összefüggésben világította meg a kérdéskört. Ezt követően az Amerikai Egyesült Államokban tavaly – mintegy ezer fős létszámmal – létrehozott Cyber Defence Command munkájáról, szervezetéről kaptak információt a résztvevők.

A tanács elnöke, Jon B. Lilland vezérőrnagy elismerő szavakkal és emléktárgyak átadásával köszönte meg a házigazda erőfeszítéseit, majd – más beosztásba helyezése miatt – átadta a szervezet jelképes elnöki kalapácsát utódjának, Kjell Ove O. Skare vezérőrnagynak.