Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán perli Moszkvát az Sz-300-as légvédelmi rakétákért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 26. 12:06

Irán a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara választott bíróságánál keresetet nyújtott be Oroszország ellen, követelve az Sz-300 típusú légvédelmi rakéták egy korábbi szerződésnek megfelelő leszállítását – jelentették az augusztus 25-i, csütörtöki orosz lapok Irán moszkvai nagykövetét idézve.

A nagykövet kifejtette: a keresetet Teherán négy hónapja nyújtotta be, mert az ENSZ BT Irán ellen meghirdetett szankciói nem tiltják az Sz-300 típusú rakéták szállítását, és az Irán számára kedvező ítélet lehetőséget nyújtana Oroszországnak a szerződés teljesítésére.

A BT határozatához csatolt felsorolás valóban nem foglalja magában a mozgó rakétakomplexumokat, ezért az Sz-300 típusúakat külön megemlítette Dmitrij Medvegyev elnöknek a BT-határozat végrehajtásával kapcsolatos rendelete.

Az Egyesült Államok és Izrael többször felszólította Moszkvát, hogy ne szállítsa le Iránnak a rakétaegységeket.

A fegyvereket exportáló Roszoboronekszport állami vállalatnál a Vedomosztyi című lappal közölték, hogy a szerződés annullálták, a 166 millió dolláros előleget visszautalták Iránnak, a négy Sz-300MPU komplexumot Oroszországban raktározzák, és az érintett hadiipari vállalatoknak nem fizették ki a gyártási költségeket. Ahhoz, hogy a négy egységet az orosz hadseregnek adják át, le kellene cserélni az elektronika jelentős részét, ami dollármilliókba kerülne – írta a lap.

A Vedomosztyinak nyilatkozó szakértők úgy látják: mivel a szerződés megsemmisítették és az előleget visszautalták, Iránnak aligha van esélye a bíróságon.

Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökség kérdésére csütörtökön kifejtette: Moszkva csodálkozik az iráni kereseten, különös tekintettel a hagyományosan baráti kapcsolatokra, és konstruktívabbnak találná, ha a felek közösen keresnének megoldást az időről időre felmerülő, vitás kérdésekre.

Az Sz-300 önjáró légvédelmi rakétarendszer, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. Alkalmas ballisztikus rakéták és nagyon alacsonyan repülő célok elfogására is.