Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Borulási tréning a biztonság érdekében

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 26. 11:03

Az amerikai féllel történt egyeztetések után megkezdődött a PRT-11 állományának „Roll Over”, vagy más néven „borulási tréning” felkészítése Mazar-e Sharifban augusztus 25-én, csütörtökön. Ez szükséges ahhoz, hogy a magyar katonák által Afganisztánban használt MRAP MAXX PRO harcjárműveket biztonságosan lehessen használni.

A kiképzés az MH Nemzeti Támogató Elem irányítása és szervezése mellett történik. Minden műveleti területen lévő katona számára fontos, hogy megfelelő ismeretet kapjon a harcjármű kezeléséből. Ez az eszköz az amerikaiak által is használt, és az IED- támadásoknak teljes mértékben ellenálló harcjármű.

A szimulátorban a kezelőszemélyzet részére bemutatják és érzékeltetik azt, hogy mi történik akkor, ha a jármű valamilyen okból felborul. A szimuláció során a személyzet gyakorolja azt, hogy mit kell tennie egy borulás során annak érdekében, hogy a járműből biztonságosan ki lehessen szállni.

Ez a gyakorlat elősegíti, erősíti a katonákban a biztonságérzetet, hozzájárul a biztonságos missziós feladataink ellátásához Afganisztánban.

Az amerikai fél egyértelmű statisztikai adatokkal támasztotta alá azt, hogy ez a tréning fontos a túlélési képesség elsajátításában.

(Szöveg és fotó: NTE-szóvivő)