Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés a Bocskai dandár helyőrségeiben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy / Búz Csaba hadnagy |  2012. augusztus 18. 6:12

Államalapító Szent István királyra emlékezve ünnepi állománygyűlést tartottak augusztus 17-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében. Ezen a napon adták át a kiemelkedő és hosszabb ideje végzett kiváló teljesítményt nyújtó katonáknak az elismeréseket is.

1595940319
Debrecenben az ünnepi megemlékezésen részt vett Hajdúhadház önkormányzatának képviseletében dr. Suba Tamás jegyző, Zimány Ferenc, Téglás alpolgármestere, Dr. Nagy László hadbíró ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság katonai tanácsának elnöke, valamint Molnár Imréné és Földesi Gyuláné zászlóanyák.

A csapatzászló behozatala és a Himnusz eléneklése után Galambos Péter hadnagy ünnepi beszédében Szent István eredményeit méltatta, kiemelve: az államalapító tevékenységének egyik legfontosabb része volt a jól felépített hadsereg megszervezése is, ezért a ma katonáinak többszörösen is üzenetértékű augusztus 20-a.

A logisztikai zászlóalj tisztje ennek kapcsán a dandár hármas jelszavát hangsúlyozva hozzátette: „Ahogyan Szent István király is az ország védelmét tartotta az állami lét feltételének, ma sem képzelhető el országunk professzionális haderő, jól képzett katonák nélkül. Magyarország lakossága ma is, minden körülmények között számíthat ránk: becsülettel végezzük mindennapi kiképzési feladatainkat, bátorsággal vállaljuk külszolgálaton a háború sújtotta övezetek kihívásait, helytállunk a katasztrófák, természeti csapások idején."

Az elismerések átadása után a Szózat hangjaival zárult az ünnepség.

Az ünnepi alkalomhoz szorosan kapcsolódva nyílt meg Ádám Imre zászlós, Csiger Zsolt szakaszvezető és Koczó János szakaszvezető fafaragó kiállítása, amely augusztus 30-ig a Kossuth laktanya könyvtárában, szeptember 3-a és 14-e között pedig a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis Dísztermében látható.

1595940319
Az államalapítás ünnepének alkalmából, augusztus 17-én rendezett állománygyűlésen elismeréseket adtak át az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében is.

I. István 1083-as szentté avatásának napjára emlékezve Budai Anna beszédében kiemelte: „Augusztus 20-a történelmünk egyik legtöbbet formálódott ünnepnapja. Nevezhetjük Szent István, az államalapítás vagy az új kenyér ünnepének is… A kenyérben Isten adományát tisztelhetjük, így nem is lehet jobb alkalom az emlékezésre, mint a kereszténység felvételének, az államalapításnak ünnepe."

A beszéd után dr. Alácsi Ervin százados, tábori lelkész megáldotta a frissen learatott búza lisztjéből készített új kenyeret, mint az Isteni Gondviselés és az emberi munka első gyümölcsét.

Ezt követően az elismerések és jutalmak átadása következett.

1595940319