Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állami kitüntetések a Honvéd Együttes művészeinek

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 18. 6:29

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából a Honvéd Együttes több kiváló művésze is állami elismerésben részesült.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Rémi Tündét, a Honvéd Együttes táncos szólistáját magas színvonalú tánc- és énekművészi munkásságáért, kiváló próbavezetői asszisztensi és közösségalkotó munkájáért.

Az EuroPAS Magyar Táncdíjas és Harangozó-díjas Rémi Tünde 1987 óta tagja a Honvéd Táncszínháznak.

Az elmúlt több mint húsz esztendőben a Magyar Művészetért Díjas, Magyar Örökség Díjas és Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes szólistájaként magas színvonalú művészi munkájával, elragadó személyiségével erősbíti – Japántól Amerikáig, valamint Európa-szerte – turnéinkon és előadásainkon az Együttes és a hazai táncszakma hírnevét. A tánc iránt mutatott alázata, mozdulataiból áradó érzékenysége, tiszta énekhangja, valamint érzelmes előadói kvalitása méltán emeli ki kortársai közül.

Szintén a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Árendás Péter, a Honvéd Táncszínház zenekarának vezetője magas színvonalú művészi és zenekarvezetői munkásságáért, kiváló zeneszerzői, hangszerelői, oktatói és közösségépítő munkájáért.

A Népművészet Ifjú Mestere-díjas Árendás Péter 1993-tól a Budapest Táncegyüttes zenésze, 2001-től zenei vezetője. 2007-től a Honvéd Táncszínház zenekarának, a Hegedős Együttesnek a vezetője és aktív zenésze. 2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Az Együttes számos európai országot bejárt és turnézott Észak-Amerikában, Japánban, Mexikóban és Kínában is. 2001-ben, a Zhangjiajie Nemzetközi Folk Fesztiválról a Hegedős Együttes kapta a legjobb zenekar kitüntető díjat. Számos koreográfia és műsor zenei összeállítása, CD zenei rendezése is Árendás Péter nevéhez fűződik. A Gázsa Zenekarral is több CD-t készített, továbbá színpadi művek és filmek kísérőzenéjében is közreműködött.

Soós Sándort, a Honvéd Férfikar nyugállományú énekesét és karnagyát a dalkultúra, a kórusműfaj professzionális színvonalú közreműködőjeként több évtizedes tevékenységéért, valamint az amatőr kórusmozgalomban végzett kiemelkedő pedagógia munkásságáért szintén a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök.

A Honvéd Együttes megalakulása óta nyugdíjazásáig a Férfikar tenoristája, majd szólamvezetője volt. Munkája mellett a Gábor Áron Tüzér Tiszti Iskola amatőr kórusának karnagyi feladatait is ellátta.

Rendszeresen járta a honvédség alakulatait: tanított, módszertani foglalkozásokat vezetett, menet dalversenyeket szervezett, zsűrizett és énekkarokat hozott létre. 1958-tól 48 éven keresztül vezette a Budapesti Őr és Díszzászlóalj Petőfi Kórusát, de dolgozott énekesként, karnagyként a Budaörsi Kórusban, a Mátyás templom énekkarában, a Belvárosi templomban, a Lehel téri templomban, a Tabán Kórusban és a Bartók Kórusban is. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége alapító tagja. 1980 óta rendes tagja a Magyar Örökség Díjas Budapesti Kórusnak.

A Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. munkatársai szeretettel gratulálnak az elismerésekhez!