Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi helyszínek

Szöveg: Magó Károly zászlós |  2012. augusztus 18. 5:44

Ezekben a napokban magyar katonákból és civilekből, kutatókból és történészekből álló expedíció dolgozik az oroszországi Ilovszkoje térségében. Az expedíció vezetője, a szolnoki repülőmúzeum munkatársa, Magó Károly zászlós napi beszámolóját itt olvashatják.

Csapatunk lelkésze, Rozsé atya tegnap este nem végezte tökéletesen a munkáját, mert reggel erős zivatarra ébredtünk. Felhívtuk a figyelmét, hogy itt az ideje, hogy imádkozzék. Valószínűleg meghallgatták odafenn, mert hamarosan kisütött a nap. Ezután a napsütésben állva bocsánatot kért, hogy magas lett a páratartalom és nagyon meleg lett.

Ma a környék magyar vonatkozású helyszíneit jártuk be. Első állomásként az alekszejevkai múzeum igazgatónője fogadott minket. Megnéztük a helytörténeti kiállítás második világháborús részét, ahol a város környékén talált magyar ereklyéket is bemutatják a látogatóknak. Ezután Alekszandr Alekszejevics Ruzhicskin helytörténész segítségével bejártuk a környéket. Elsőként felkerestük az egykori magyar kórház épületét Alekszejevkában, majd azt a város mellett fekvő területet, ahol a magyar katonai temető volt. Ezt a részt Vöröspusztának hívják. A magyar megszállás idején még beépítetlen sík terület volt, ma azonban apró telkekre felosztott lakónegyed. Sajnos ezzel lezárhattuk a Pánczél Imre hadnagy sírja utáni kutatást, mert a hajdani magyar temetőt felszámolták. Nyugodjon békében a Magyar Királyi Honvéd Légierő első ásza, bárhol is rejti a föld a csontjait.

1595940318
Ezután az 1943. januári harcok helyszíne következett, ahol a szovjet előrenyomulás miatt bekerített repülő katonák január 18-án megpróbáltak kitörni Ilovszkojéről. A 2/1. üzemi század volt az első alegység, amelyik sikeresen kijutott a bekerítésből. A helyiek szerint a szovjet katonák berúgtak és ez is közrejátszott abban, hogy rövid harcban áttörtek a magyarok. Másnap a kitörés irányának biztosítására egy 20 és egy 40 mm-es löveget küldtek a Podszerednye előtti hídhoz, mert itt volt a harcok súlypontja. Végül súlyos veszteségek árán, közösen a német katonákkal sikerült elhagyni a szovjetek által szorongatott Ilovszkojét. A szolnoki katonák legfájóbb vesztesége Zetényi Csukás Kálmás vk. alezredes volt, akinek január 21-én találták meg holttestét az útkereszteződésnél.

A helyszínre Ilovszokojét elhagyva érkeztünk meg. Itt az út egy völgyön keresztül vezet. A helyi lakosok visszaemlékezései szerint ezen a részen várakoztak a fegyvertelen és sebesült magyar honvédek, amíg az előretolt csapatok megtisztították az országutat. Tovább mentünk az autókkal, a podszerednyei elágazásig, ahol egy nagy emlékmű tájékoztatja az arra járót, hogy itt ért véget az Ossztrogozsszk és Rosszos irányából induló bekerítő hadművelet. Ezért az egész terület kiemelt jelentőségű emlékhely, így a detektoros felmérésre nem volt lehetőségünk. A terep bejárását azonban engedélyezték, ezért elkezdődött a sárdagasztás. Szerencsénk volt, mert találtunk egy 20 milliméteres lőszerhüvelyt, melyet valószínűleg a hidat biztosító magyar csapatok hagytak el. Felkerestük azt a helyet, ahol Csukás Kálmán holttestét utoljára látták. Ma egy fákkal körbe vett kis tisztás van ott.

Később továbbindultunk Podszerednyébe ahhoz a templomhoz, ahonnan az úton vonuló magyarok elleni aknavető tüzet irányították. Akkor a magyar légvédelmi tüzérek szétlőtték a templom tornyát, de ma már nyoma sincs a régi harcoknak. Ezután Ilovszkojén a főtéren álltunk meg, ahol egykor a magyar katonák gyülekeztek a kitörésre.

Ma kaptam magyarázatot arra, hogy a második kutatónapon a „Vengria" szóra miért Horthy neve volt a helyi biciklis ember válasza.

Munkánkat sajtónyilvánosság kísérte orosz részről eddig is, amit annak tudtam be, hogy különlegesnek számít, ha magyarok kutatnak olyan helyszíneken, ami nem közvetlenül a Don környékén fekszik. Azonban ma kiderült, hogy sok embert érdekli, hogy mi történt Horthy főhadnaggyal, talán ezért is került a kutatásunk a figyelem középpontjába. A voronyezsi tv készített egy összefoglaló riportot az expedícióról, ennek köszönhetően ma este bevásárlásnál már felismerték a csapatot a boltban.

Holnap folytatódik a repülőtér felmérése.