Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utoljára repültek a brit Tornado F3-ok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 3. 18:27

A Királyi Légierő történetének egy újabb fejezete zárult le március 28-án 13:40-kor, amikor a ZH554/HX oldalszámú gép a Leeming légibázison végrehajtotta a leszállást. A repülés annak az áttelepülésnek jelentette a végét, amely során a volt 111(F) század gépeit a Leuchars légibázisról átrepülték, hogy ott végleg leállíthassák őket.

A gép két társával, a típus 25 évfordulójára készített díszfestést viselő ZE734/JU és ZE791 gépekkel együtt érkezett ’Scimtar’ hívójellel a bázis fölé, ahol egy nagysebességű áthúzást, majd oszoljt hajtottak végre. Ezek után a vezérgép, a ZE734/JU ért földet először. A másik két gép átstartolást hajtott végre, majd a ZE791 elég látványos módon fogott talajt, az utolsó gép, a ZH554/HX mindezt már egy kicsit visszafogottabb stílusban tette kicsivel később.

Leszállás után mindhárom gép a régi irányítótoronnyal szemben parkolt le, a reptér hangárajtói már nyitva álltak, készen a gépek befogadására.

Nem tudni még pontosan, de egyes hírek szerint egy, esetleg két gépet tartalékállományba helyeznek, ugyanis a tervek szerint a Boscombe Down-ban a QinetiQ F3-asokat alkalmazna tesztrepülésekre. A gépeket a RAF hivatalosan március 22-én vonta ki a szolgálatból.