Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadai Ágnes Grúziában tárgyalt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 24. 8:37

Magyarország a tervek szerint még idén nagykövetséget nyit Tbilisziben, és jövőre katonai attasét is delegál majd a képviseletre a katonai együttműködés erősítését elősegítendő – mondta a magyar honvédelmi államtitkár, miután szerdán a grúz fővárosban Davit Kezerasvili védelmi miniszterrel tárgyalt.

Vadai Ágnes az MTI-nek nyilatkozva meggyőződését fejezte ki: a képviselet révén megteremtődő személyes kapcsolatok elősegítik majd azokat a programokat, amelyek kétoldalú alapon is megerősíthetik a Grúziával eddig többnyire csak multilaterális keretek között zajló katonai együttműködést. Magyar részről felvetették a katonasírok kölcsönös ápolásának kérdését.

Az államtitkár asszony megerősítette, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem keretei között zajló együttműködést folytatni kívánják – ott, illetve a szolnoki nemzetközi békeműveleti kiképzőközpontban már korábban is tanultak grúz katonák. “Természetesen felajánlottuk azt a segítséget – mondta Vadai Ágnes -, hogy Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját, és ennek katonai vonatkozásában örömmel átadjuk a NATO-csatlakozás során szerzett tapasztalatainkat."

A magyar delegációból származó források szerint Davit Kezerasvili miniszter grúz részről csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az április eleji bukaresti NATO-csúcson a tagországok egy része (köztük Magyarország) nem támogatta Grúzia felvételét a szövetséghez való csatlakozás előszobájának számító tagsági akcióprogramba (MAP). Az alig 30 éves Kezerasvili meggyőződését fejezte ki, hogy a szakadár grúz köztársaságok feletti ellenőrzés helyreállításának lehetősége összefügg Grúzia euroatlanti integrációs folyamatával.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a NATO-tagországok decemberi külügyminiszteri értekezletéig fokozott orosz tevékenységre számítanak a szakadár Abháziában és Dél-Oszétiában.

Vadai Ágnes előzőleg Nikoloz Vasakidze grúz külügyminiszterrel találkozott, s a felek kölcsönösen ismertették az abháziai és dél-oszétiai konfliktussal, illetve Grúzia euroatlanti integrációjával kapcsolatos álláspontjaikat. Magyarország a tervek szerint egy regionális hatókörű nagykövetség felállítására készül Tbilisziben; az itteni nagykövet Örményországban is akkreditálásra kerül majd.

CímkékattaséNATO