Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták a Gripen új változatát

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 23. 19:23

Látványos showműsor keretében mutatták be a svéd Gripen vadászrepülőgép legújabb változatát szerdán Svédországban. Az úgynevezett demonstrátort a harcászati repülőgépeken a jövőben alkalmazni kívánt új technológiák kipróbálására szánják.

Az új “Griffmadarat" a repülőgéptípust már üzemeltető országok – köztük Magyarország – és a vásárlás iránt érdeklődő államok képviselői, több mint hétszáz meghívott vendég jelenlétében mutatták be.

A linköpingi repülőgépgyár egyik hangárjában látványos, zenés- táncos műsor után leplezték le az új Gripent, amelyet a jövő repülőgépének neveztek.
Ake Svensson, a Saab repülőgépgyártó cég elnöke egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a Gripen ezzel a fejlesztéssel megőrzi pozícióját a következő 30-40 évben.

Az új repülőgép a korábbi változatokhoz képest nagyobb üzemanyag-kapacitással rendelkezik, ezáltal a hatósugara és a repülési ideje egyszeri feltöltéssel mintegy negyven százalékkal több. Ugyancsak újítás, hogy több fegyver függeszthető a repülőgépre. A nagyobb súly kompenzálására az amerikai haditengerészet F/A-18 Super Hornet típusú vadászrepülőgépének megnövelt tolóerejű – 90 kilonewton – hatóművét építették be, amelyet a General Electric gyártott a Saabnak. Szintén új a repülőgép elektronikája, például a Saab elektronikai részlege a francia Thales céggel közösen fejlesztett egy új, elektronikus sugárnyaláb eltérítésű radart a repülőgéphez.
A demonstrátor Gripenen a jövőben tesztelésre kerülő technológiák a már repülő Gripen változatokba, így akár a Magyar Honvédség légiereje által használt 14 magyar repülőgépbe is bekerülhetnek, egy esetleges későbbi korszerűsítési program alkalmával.

A bemutatón Magyarországot egyebek között Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára és Tömböl László, a honvédség összhaderőnemi parancsnoka képviselte.
Tömböl László azt hangsúlyozta, hogy a Gripen által most bemutatott fejlesztések nagyon fontosak, hiszen azok később beilleszthetők lesznek a géptípus korábbi, úgynevezett C/D változataiba. A hajtóművet ugyan a korábbi változatokba nem lehet átszerelni, de például a demonstrátor gép elektronikáját, vagy önvédelmi berendezéseit igen. Tömböl László közölte, hogy a repülőgép jelenleg kifejlesztés alatt álló új elektronikus rendszerét is ezen az új típuson tesztelik, amely szintén átkerülhet majd a korábbi változatokba.
Tömböl László azt is elmondta, hogy a magyar pilóták szeretik a Gripeneket, szívesen repülnek rajta, nem okozott számukra csalódást. A magyar Gripen-század 2009-től lesz teljesen hadra fogható, a tervek szerint akkortól kezdi átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-es gépektől.

1595875805

A sajtótájékoztatót követően látványos légi bemutató következett, ahol kötelékben repült hat Gripen vadászrepülőgép, köztük egy magyar, egy cseh és egy dél-afrikai felségjelzésű is.

A Gripen demonstrátor programjában egyebek között a General Electric, a Volvo, a Honeywell, a Rockwell Collins, az APPH, a Martin- Baker és a Terma is szerepet vállalt. Ezek a világ vezető repülőgép-ipari vállalatai közé tartoznak, és a Saabbal közösen finanszírozzák a programot. A Saab tárgyalásokat folytat más ipari partnerekkel és beszállítókkal is a programhoz kapcsolódó további fejlesztésekről.
A svéd repülőgépgyár egyebek között Brazíliát, Indiát, Pakisztánt, valamint Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát is leendő piacnak tartja.

1595875806
1595875806