Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezni és emlékeztetni: kiállítás nyílt a Nagy Háborúról

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. április 23. 17:10

A Hadtörténeti Múzeumban szerdán nyílt meg a Nagy Háború írásban és képben című vándorkiállítás, mely a 90 éve véget ért I. világháborúra emlékezik. Az intézmény főigazgatója, Holló József a honvedelem.hu-nak elmondta: az esemény felvezetője az idén novemberben nyíló állandó tárlatnak.

Aki ma Galíciában, Karintiában, Doberdónál vagy Isonzónál jár, annak megdobban a szíve – fogalmazott a Nagy Háború írásban és képben című kiállítás megnyitóján Holló József. A Hadtörténeti Múzeum főigazgatója szerint a kicsiny, ámde annál tartalmasabb kiállítás azt igyekszik bemutatni, hogy az ember az érték, s a honvédek, a katonák hősiességének állít emléket. Ezt jelzi, hogy a honvedelem.hu-nak azt mondta a szakember: az összeállított anyag tudatosan mentes a fokozott militáns hangulattól.

A tárlókban korabeli könyvek, újságok találhatóak. K

öztük a közvetlenül az I. világháború vége után közvetlenül keletkezett a Nagy Háború írásban és képben című hatkötetes mű, mely a világégés teljes történetét átfogja . A kiadványok mellett számos személyes tárgy is helyet kapott a kiállítás anyagában, így például sebesülési érdemrend viselésére jogosító okmány éppúgy, mint levelek a frontról, vagy éppen a hadifogolytáborból. A behívók között a legérdekesebb a Kati nevű, katonai szolgálatra is alkalmas hátasló részére szóló okmány. Lapunknak Andaházi Szeghy Viktor könyvtárvezető azt mondta, hogy a kiállított emlékek mind a múzeum gyűjteményébe tartoznak.

Maga a kiállítás – Holló József szerint – unikális a maga nemében, ugyanis vándorkiállítás lesz, s hét hónap alatt 12 nagyvárosba látogat el. Ezek mindegyikében módot nyújtanak a helyi levéltáraknak és a közgyűjteményeknek, hogy saját anyagukkal gazdagítsák az emlékeket. Szeghy Viktor a helyszínekről elmondta: azokat a nagyvárosokat választották ki, melyben honvéd huszár- vagy gyalogezred működött. Azért nem kerültek a városok közé olyanok, melyekben császári és királyi ezred volt, mert akkor gyakorlatilag „hetente lehetett volna utaztatni a kiállítást" – fogalmazott a könyvtárvezető.

Lapunknak Holló József hangsúlyozta: a kiállítás felvezetése lesz a Hadtörténeti Múzeumban novemberben nyíló állandó kiállításnak. Ez egyébként három kerek évfordulóhoz is kapcsolódik majd, hiszen 140 éve alakult meg a Magyar Királyi Honvédség, mely az első sorozott hadsereg volt Magyarországon. 90 éve ért véget az első világháború, illetve a világégés végével egy időben alakult meg az önálló Hadtörténeti Múzeum az akkori hadügyminisztérium levéltári és múzeológiai osztályából.

Az állandó tárlattal teljes lesz a múzeum kiállítása, hiszen 1848. október 6-tól, a szabadságharc utáni megtorlástól kezdve az első világháborúig öleli fel a magyar hadviselés történetét. Holló József hozzátette: a kiállításokat kilenc teremben helyezik majd el, és segítségül hívják hozzá a modern technikákat is, hogy interaktívvá tegyék a tárlatot. Ez már a mostani kiállítást is jellemzi, hiszen ahhoz kapcsolódóan a múzeum egy weboldalt működtet, melyen az érdeklődök különféle adatbázisokban kereshetnek a felmenőik után.

Az emlékezet ilyetén megsegítésére vélhetően szükség is van, hiszen – Holló József szavai szerint – a 90 éve történtek már egyre kevésbé képezik részét a személyes törté

nelemnek, holott nap-nap után kerülnek elő dédapáinkhoz kötődő első világháborús emlékek. A múzeum igazgatója lapunknak elmondta: éppen a múlt héten kapta meg az intézet a przemysli nemzeti múzeum anyagából Molnár Elek, a 8. császári és királyi gyalogezred parancsnokának mintegy 4000 oldalas dokumentumát, ami 1966-ig a föld alatt volt.

Arra Holló József sem tudott magyarázatot adni, hogy Molnár Elek miért is szegte meg a parancsot, mely szerint meg kellett volna semmisítenie a magyar hadseregre vonatkozó minden olyan dokumentumot, melyek nem kerülhettek volna az ellenség kezébe. Ehelyett egy parasztházban elásta őket, s most a tervrajzokból, haditervekből, a századparancsnokok feljegyzéseiből álló, mintegy 12 CD-t megtöltő anyag egy része a mostani kiállítást gazdagítja. A honvedelem.hu-val azt is megosztotta Holló József, hogy a minap pedig egy bácsika kereste meg, s adta át neki egy tüzérezredes első világháborús fotóalbumát. Ez jelképes tett volt, s azt jelzi sosem késő a 600 ezer magyar áldozatot követelő Nagy Háborúra emlékezni, emlékeztetni, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen világégés a történelemben.

Fotók: Szikits Péter