Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várpalotai lőnaptár

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. február 7. 6:06

A várpalotai székhelyű MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) alárendeltségébe tartozó lőtereken – mint ahogy az az elmúlt években már megszokott volt – idén is nagy lesz a forgalom. A legnagyobb honvédségi lőtereken megrendezendő legfontosabb 2011-es rendezvényekről Fürst Tamás ezredes, az MH BHK parancsnoka tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

1595913908
„2011-ben is több hazai és nemzetközi gyakorlat szerepel alakulatunk terveiben" – mondta el kérdésünkre Fürst Tamás ezredes, az MH BHK parancsnoka. Az alakulat mindennapi feladatai közül két nagyobb, nemzetközi szintű hadgyakorlat emelhető ki.

Mivel ebben az évben hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztét, ezért március végén az EU Katonai Bizottsága számára lövész-, és tüzérfegyver bemutató lesz a hajmáskéri lőtéren. A bemutatóra meghívják az illetékes bizottságok katonai vezetőit.

Ugyancsak az éves tervben szerepel júniusban a NATO tagállamok egészségügyi szolgálatfőnökei részére egy nemzetközi gyakorlattal egybekötött bemutató, ahol az MH 25. Klapka György Lövészdandár, 25/1. lövész-zászlóalja mutatja majd be képességeit.

1595913908
Emellett természetesen a missziós feladatokra felkészülő állomány – például az OMLT-re, vagy éppen a PRT-ra készülő kontingensek – is végrehajtja missziós felkészítései, de a várpalotai alakulat felelős a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tüzérhallgatóinak májusban megrendezendő szakmai vizsgájának zökkenőmentes lebonyolításáért is.

„Igyekszünk úgy megtervezi a gyakorlatainkat, hogy minél kevesebb terhet rójunk a lakosságra" – hangsúlyozta Fürst Tamás ezredes. Hozzátette: „tudjuk, hogy mind a csapatmozgások, mind a nagy zajhatással járó lövészetek zavaróak. Éppen ezért bevett gyakorlat, hogy pénteken este hat órától hétfő reggelig sosem tartunk lövészetet." Az ezredes szerint ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt, hogy az alakulatnak az a felelőssége, hogy az ide érkező katonákat felkészítsék: ezt pedig csak úgy lehet végrehajtani, ha kijelölt fegyverekkel megfelelő mennyiséget gyakorolnak.

A zajhatások csökkentése érdekében egyébként a lövészetek végrehajtásánál a rendelkezésre álló töltetek erősségét csökkentették és meghatározták azt is, hogy egy-egy tüzér eszközzel maximum hány lövést lehet leadni.

Fotó: Rácz Tünde