Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelempolitikai egyeztetések a Pentagonban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 13. 21:49

Dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár szeptember 7-10. között Washingtonban folytatott tárgyalásokat a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről.

A látogatás során a helyettes államtitkár találkozott - többek között - Jedidiah Royallal, az amerikai Védelmi és Biztonsági Együttműködésért Felelős Ügynökség igazgatóhelyettesével, Spencer Boyer NATO-politikáért felelős helyettes államtitkárral, Laura Cooper, Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkárral, továbbá Michael S. Chase, Kínáért felelős helyettes államtitkárral.

Pentagon

A megbeszéléseken a felek megerősítették, továbbra is elkötelezettek a kétoldalú védelmi kapcsolatok elmélyítésében, valamint kiemelték, hogy a védelmi együttműködés kimagasló színvonalú. A kapcsolatok alapja a védelmi képességek fejlesztésében folytatott együttműködés, a különleges műveleti képességek fejlesztése, valamint a két ország biztonsága szempontjából kiemelt műveletekben történő közös részvétel.

A tárgyalások során szóba kerültek a NATO előtt álló kihívások, amelyek a Szövetség új stratégiai víziójában is központi szerepet fognak kapni. Magyar részről hangsúlyozták, hogy hazánk elkötelezett a transzatlanti térség biztonsága iránt és a terrorizmus elleni közös fellépésben. Ezt az új Nemzeti Katonai Stratégia is megerősíti. A helyettes államtitkár elmondta: Magyarország biztonságának sarokköve - a nemzeti önerő fejlesztése mellett - továbbra is a NATO, amelynek az új biztonsági környezethez történő alkalmazkodási folyamata az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata.

Elhangzott: Magyarország a nemzeti képességek fejlesztése mellett olyan új képességeket is kialakít - például a Közép-Európai Hadosztály Parancsnokságot és a Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságot - amelyek nagyban növelik a régiónk és ezen keresztül az euroatlanti térség biztonságát. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeivel Magyarország növekvő mértékben teljesíti a NATO kötelezettségvállalásait, amelyet a Szövetség is elismer. Hazánk Nyugat-Balkán iránti elkötelezettsége is szélesen elismert, amelyet az amerikai fél is megerősített.

A hivatalos tárgyalások mellett a delegáció több, washingtoni székhelyű kutatóintézetben is megbeszéléseket folytatott a NATO és Magyarország biztonsági környezetéről, illetve az új típusú kihívások kezeléséről.