Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra kell teremteni Magyarország hadiipari képességét

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. szeptember 13. 20:57

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program folytatásaként 2028-2030-ra kell olyan szintet elérnie hazánk védelmi képességének, amellyel meg tudunk felelni a biztonságpolitikai kihívásoknak” – nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában, szeptember 13-án, hétfőn.

Miniszter_HírTV_1_j

A honvédelmi tárca vezetője kifejtette: a NATO előírások alapján minden tagországnak a GDP két százalékát kell védelmi célokra fordítania. Magyarország tervezetten 2024-re éri el ezt a szintet.

Benkő Tibor kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része a hazai hadiipar megteremtése, illetve újrateremtése is.

„A részben hazai bázison létrehozott új haditechnikai eszközök szavatolják, hogy hazánk ne legyen kiszolgáltatott helyzetben és a hadiipar – új munkahelyek teremtése révén is - nagy mértékben hozzájárul a gazdaság erősítéséhez” – fogalmazott Benkő Tibor. Hozzátette: a katona modern egyéni felszerelése és fegyverzete – részben magyar kézifegyverekkel – szintén fontos része a programnak.

„Közvetlen környezetünk és a világ biztonságpolitikai változásai megkövetelik, hogy mindig felkészültek legyünk. Nem csak a haditechnikai eszközök, hanem a rendelkezésre álló személyi állomány vonatkozásában is” – közölte a miniszter. Benkő Tibor rávilágított arra is, hogy a Magyar Honvédség katonái jelen vannak a világ olyan pontjain, ahol „segítségre van szükség”. „Hazánk számára kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása. Itt katonáink békefenntartó feladatokat látnak el” – fűzte hozzá.

Miniszter_HírTV_2

A honvédelmi tárca vezetője elmondta: a haditechnikai eszközök beszerzése mellett rendkívül fontos, hogy a haza iránt elkötelezett, jól felkészült, kiképzett katonáink legyenek. Mint mondta: lényeges, hogy a katona a társadalom megbecsült tagja legyen. Leszögezte: vonzóvá kell tenni a katonai szolgálatot a fiatalok számára, és a lehető legszélesebb körben meg kell ismertetni a haderő nyújtotta lehetőségeket az érdeklődőkkel.

„Azért hoztuk létre a katonai életpályamodellt, hogy a fiatalok tisztában legyenek a lehetőségekkel, és az eléjük támasztott követelményekkel. Aki belép a rendszerbe, annak nincs más dolga, csak végezze lelkiismeretesen, odaadóan munkáját, és eléri a célját” – ígérte a tárcavezető.

Hozzáfűzte: az önkéntes tartalékos katonai szolgálattal azokat szólítják meg, akiknek már van munkahelyük, mégis tenni kívánnak a hazáért. Elhangzott: 2010-ben tizenhét önkéntes tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, most pedig több mint tizenegyezer, ami jelentős eredmény.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Forrás: hirtv.hu