Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelempolitikai igazgatói megbeszélést tartottak Prágában

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. július 11. 12:41

Prágában találkoztak az Európai Unió védelempolitikai igazgatói , hogy megvitassák azokat a biztonsági kihívásokat és védelmi kérdéseket, amelyekre minél előbb választ kell találnia az uniónak.

EU DPD ules Praga

Az Európai Unió védelempolitikai igazgatói Prágában találkoztak július 7-8-án. Az unió soros elnökségét ellátó Csehország által rendezett informális ülésen megvitatták az EU biztonság- és védelempolitikáját jelenleg leginkább meghatározó kérdéseket. A megváltozott biztonsági helyzet tükrében az európai tagállamok védelempolitikai igazgatói egyeztettek a védelmi befektetési hiányosságok kezelési lehetőségeiről, az Ukrajnának nyújtandó biztonsági és védelmi támogatásról, de szó volt az EU és a NATO együttműködésének további elmélyítéséről is.

A tanácskozást megelőző biztonság- és védelempolitikai konferencián szó volt az EU védelmi ambícióiról, az unió válságkezelő műveleteiről és képességfejlesztéséről, az EU gyorsreagálású képességéről, továbbá itt is szóba került az EU-NATO együttműködés jövője is. A konferenciát Daniel Blažkovec, a cseh védelmi minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg, aki egyebek mellett szólt az ukrajnai háború okozta biztonsági helyzet átalakulásáról és annak jelentős hatásáról az Európai Unió védelmi berendezkedésére.