Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi tervezés – a Szövetség szintjén

Szöveg: Honvéd Vezérkar, Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. december 5. 17:00

A NATO regionális és a magyar nemzeti védelmi tervek szinkronizálása volt a fő témája a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság - Brunssum november végi látogatásának.

NATO_Joint_force_Command_Brunssum_delegacio_alakulat_latogatasa_20231130_15 copy

A szövetséges regionális és nemzeti védelmi célok egyidejű megvalósulása érdekében, a NATO műveleti tervezésével összhangban, valamint annak részeként november 27-30. között szakmai bejáráson és tervegyeztetésen járt a brunssumi székhelyű parancsnokság (NATO Allied Joint Force Command Brunssum) delegációja Magyarországon és Szlovákiában. Az eseményen részt vettek a tervezésben érintett nemzetek, továbbá a tervezési folyamatot irányító szövetséges parancsnokságok szakemberei. A brit Mark Pullan vezérőrnagy, tervezésért felelős törzsfőnök-helyettese által elnökölt ülésén a Magyar Honvédséget a szaktisztekből álló delegáció élén Somogyi János dandártábornok, a Honvéd Vezérkar törzsigazgató helyettese és Ugrik Csaba dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke képviselte.

NATO_Joint_force_Command_Brunssum_delegacio_alakulat_latogatasa_20231130_13 copy

A látogatás legfőbb célja volt, hogy a vendégek részletesen megismerjék Magyarországot és az összhaderőnemi tervezés szempontjából fontos témaköröket egyeztessék. A brit vezérőrnagy és szakértő csapata kiemelt figyelmet fordított a törzsigazgató helyettes ADHU23 gyakorlattal kapcsolatos megfigyelések és azonosított tapasztalatok jelentésére. Elismeréssel szólt az összkormányzati részvételről, valamint a NATO és nemzeti képességek integrációjának gyakorlati teszteléséről. Üdvözölte és követendő példának tartotta a civil adminisztráció bevonását és felkészítését az integrált gyakorlatba, mert így sokkal átfogóbb képet kapott a nemzeti védelmi felkészülés helyzetéről és annak további irányairól.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete brunssumi parancsnoksága közvetlenül a Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (SHAPE) alárendeltségébe tartozó három hadműveleti szintű parancsnokság egyikeként a NATO nyugat-európai tagállamainak biztonságáért felel. A NATO – az elrettentés és kollektív védelem jegyében – védelmi terveket készít a szövetségeseket érintő, hagyományos és terrorizmus által jelentett fenyegetésekre adandó válaszlehetőségek részeként.

A koncepció egyik eleme az az összhaderőnemi szintű regionális terv, amelynek tervezési feladatait a brunssumi parancsnokság vezeti – ehhez a műveleti területhez tartozik többek között Magyarország és Szlovákia is. A munkacsoport a látogatás magyarországi szakaszában Tatán ülésezett, ahol Tóth István ezredes, a tatai alakulat parancsnokának vezetésével megismerkedtek a Kupolában helyet kapó PzH 2000 önjáró löveg szimulátorokkal, valamint a magyar haderő modern, ütőképes tüzérségi, páncélos és páncélozott eszközeivel – ez utóbbiak fontos részét képezik a Magyar Honvédség NATO-szerepvállalásának is.