Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vége – a Rafale nyert Brazíliában

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 8. 15:10

A francia elnök, Nicolas Sarkozy hétvégi brazíliai látogatása alkalmával a latin-ameriaki ország elnökével együtt nem csupán tengeralattjárók és helkopterek adásvételéről döntöttek, hanem úgy tűnik, megkötötték azt az üzletet is, amiről a francia katonai repülőgépipar évek óta álmodozott: a Rafale első export megrendelését.

A 36 darab Rafale gép beszerzéséről kapcsolatos döntést tegnap, egy közös sajtótájékoztató keretében jelentették be. A tender az utolsó hónapokban ugyancsak kiéleződött, igaz ez főleg annak tükrében, hogy az Egyesült Államok az általa felkínált F/A-18 Super Hornet esetében még technológiai transzferre is hajlandó lett volna. A harmadik versenyben maradt gép a Gripen NG volt, amely elsősorban ár/teljesítmény arányával tűnt ki.

Franciaország a megkötendő üzlet keretében Brazíliától 10 teherszállítógépet fog vásárolni, a sajtótájékoztató keretében azonban ennek típusát nem nevezték meg. Ha majd egyszer a két ország elnöke kézjegyükkel ellátják a szerződést, akkor az a Dassaultnál még nagyobb újjongásra ad okot, hiszen így potenciálisan 120 brazil Rafale-val számolhatnak majd.