Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 21. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam

Szöveg: Molnár János szds. |  2010. június 21. 10:18

„Uraim! Fáradt arcokat látok magam körül, ami jó jel, hiszen ez volt ennek a háromhetes tanfolyamnak a célja”, kezdte ünnepi beszédét Süle Attila mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Műveleti Központ megbízott parancsnoka a 21. Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyam záróakkordjaként megrendezett ünnepségen, Szolnokon.

A tanfolyamon résztvevő tisztek valóban fáradtak voltak, hiszen nagyon mozgalmas három hét állt mögöttük. A számos tantermi foglalkozás, és előadás mellett járőr-, tájékozódási és túlélő gyakorlatot is végrehajtottak az Eger környéki hegyekben, majd az utolsó héten egy kétnapos „Blue Helmet" záró gyakorlatot, ahol valós helyzetekben adhattak tanúbizonyságát a korábban elsajátított elméleti ismeretekről. A feladat nem volt egyszerű, hiszen az alájátszó állományt a Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj már több földrészt megjárt, nagy missziós tapasztalattal rendelkező katonái biztosították. Ezek a harcedzett szerződéses katonák rendesen megizzasztották a leendő békeműveletbe készülő „kéksisakosokat" a szó átvitt és szószerinti jelentésében egyaránt.

Az időjárás sem vette igazán kegyeibe a hallgatókat, hiszen a napokon át tartósan zuhogó esőtől a fullasztó hőségig mindenben lehetett részük. A feszes napirend mellett természetesen maradt idő a kevésbé hivatalos együttlétekre és barátkozásra is. A május 25-én kezdődő kurzus három hetében igazi katonabarátságok is születtek.

Süle Attila ezredes és Apáti Zoltán alezredes a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban parancsnoka, ünnepélyes keretek között adta át a hallgatóknak a tanfolyam sikeres befejezését tanúsító okleveleket.

 

Fotó: Pallér Vilmos szkv.