Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a hagyományőrző kiképzőtábor Ócsán

Szöveg: Snoj Péter |  2012. július 30. 11:59

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozata idén immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos nyári kiképzőtáborát Ócsán.

1595939423
Az idei – július 17–22. közötti – táborban a szervezők a résztvevő fiatalok kiképzésére helyezték a hangsúlyt. A 27 táborlakó közül sokan először vettek részt hasonló, katonai jellegű képzésen.

A tábor helyszínét, azaz az ócsai kiképzőbázist az MH Ludovika Zászlóalj biztosította, az egész hetes program megszervezésében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár nyújtott segítséget, a kiképzés szakmai irányítását pedig a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály végezte.

Az öt napos intenzív oktatás a már megszokott katonás napirend szerint zajlott. A résztvevők elsajátították a korabeli szóbeli érintkezés szabályait, a zárt rendben történő mozgást, a fegyverfogásokat, és az alapvető harcászati ismereteket. Mindezek mellett tájékoztatást kaptak a korabeli tüzérség felépítéséről és működéséről is.

1595939424
Sikeres volt dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség elnöke és Tarsoly Dániel közelharc instruktor gyakorlati foglalkozása is, akik a két világháborúban használt pusztakezes technikákat, valamint a különböző szükségeszközök használatát és a legendás 17M rohamkés alkalmazását mutatták be a táborlakóknak. 

Jásdi Balázs, a tábor vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Berkecz Gáborral, a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola igazgatójával megállapodtak arról, hogy 2013 nyarától a rendezvényt közösen szervezik meg, így a jelenleginél több középiskolás diáknak lesz lehetősége arra, hogy megtapasztalhassa a tábori katonaéletet.

A táborba ellátogatott Juhász István nyugállományú vezérőrnagy, a Matasz alelnöke is.

Fotó: Matasz