Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végeztek a vonatrobbantóval

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 7. 8:00

Megsemmisítettek egy szélsőséges fegyveres csoportot az orosz biztonsági erők az elmúlt napokban az ingusföldi Nazrany közelében, tagjai között Szaid Burjatszkijjal, az észak-kaukázusi fegyveres bandák egyik vezérével, aki a Nyevszkij Expressz ellen tavaly elkövetett robbantás egyik tettese volt.

Ezt Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója jelentette szombaton Szocsiban Dmitrij Medvegyev elnöknek.

A Nyevszkij Expressz nevű gyorsvonat ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos merénylet nyomán 26 ember vesztette életét, közel 100 megsebesült és jelentős anyagi kár keletkezett. A merényletet szélsőséges kaukázusi csoportok vállalták magukra.

Bortnyikov elmondta az államfőnek, hogy a különleges akció során a fegyveres csoport 10 tagját elfogták, további nyolcat pedig, akik aktív fegyveres ellenállást tanúsítottak, megöltek.

Ez utóbbiak között volt a génvizsgálatok tanúsága szerint a Szaid Burjatszkij – a “burját Szaid" – néven ismert Alekszandr Tyihomirov, akinek a korábbi ismeretek szerint számos, a Kaukázus északi részén elkövetett terrorcselekményben volt része, köztük a Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök ellen elkövetett merényletben. Génvizsgálat támasztja alá részvételét a vonatrobbantásban is.

A helyszínen robbanószerkezetek gyártására való laboratóriumot találtak, elkoboztak több mint egy tonnányi robbanószert és hatalmas mennyiségű lőfegyvert. Olyan alkatrészeket is találtak, amelyek azonosak az ugyancsak a Nyevszkij Expressz ellen 2007-ben elkövetett merényletnél felhasznált robbanószerkezetek elemeivel.

2007 augusztusában közvetlenül egy vasúti híd előtt robbantották fel a síneket, hogy a vonat a szakadékba zuhanjon, de csak kisiklott. Akkor senki sem halt meg, ám többen sérüléseket szenvedtek.

A tavaly őszi vonatrobbantás nyomán Bortnyikov beszámolója szerint az FSZB egy különösen veszélyes fegyveres bandára gyanakodott, s nyomozni kezdett utána. Ennek során további 15 súlyos bűncselekményre derült fény, s végül úgy határoztak, hogy támadást intéznek a csoport ellen: ez történt meg az elmúlt napokban.

Medvegyev elnök megbízta Bortnyikovot, hogy terjessze fel kitüntetésre az FSZB-nek az akcióban résztvevő embereit.