Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopteres támadásban végezték ki a tálib vezetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 7. 7:56

Minden bizonnyal sikerült megölni a pakisztáni tálibok egyik vezetőjét egy helikopteres támadásban. “Valós idejű hírszerzői információt kaptunk, amely szerint Fakir Mohammad a támadás idején találkozót tartott egy másik parancsnokkal, Kari Zia-ur-Rehmannal a szóban forgó búvóhely pincéjében” – közölte szombaton Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter.

“Csodálkoznék, ha még élne" – tette hozzá Malik, aki szerint legalább 16 lázadót megöltek a pénteken végrehajtott rajtaütésben az afgán határ közeli Mohmand pastu törzsi térségben.

Fakir Mohammad az ország északnyugati térségében működő Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) egyik vezetője, s a tálibok parancsnoka az afgán határ menti Badzsaur és Mohmand körzetben, amelynek a lázadóktól való megtisztítását múlt héten jelentette be a pakisztáni hadsereg, közel két évi harcok után.

A veterán harcosnak számító Mohammad közeli kapcsolatot ápolt az al-Kaida vezetőivel, köztük a terrorszervezet második számú emberével, Ajmán az-Zavahrival, s az afganisztáni NATO-erőkkel harcoló tálib fegyveresek egyik támogatója volt.

Halála, amelyet a térség veszélyes jellege miatt egyelőre nem lehetett véglegesen megerősíteni, biztonsági elemzők szerint jelentős csapás lenne a pakisztáni tálibokra. Malik szerint egy napon belül várható a pontosabb információ arról, hogy Fakir Mohammad tényleg a halottak között van-e.

Az Egyesült Államok dicséri Pakisztán fellépését az országban honos lázadókkal szemben, de azt szeretné, ha Iszlámábád felvenné a harcot a térségben búvóhelyre lelő, s az afganisztáni szövetséges erők ellen onnan induló támadásokat végrehajtó afganisztáni tálibokkal is.
Iszlámábád azt állítja, nincs elég eszköze ahhoz, hogy új frontokat nyisson, elemzők szerint ugyanakkor úgy tekint az afganisztáni tálibokra, mint akik ellensúlyt jelentenek a rivális India afganisztáni befolyásával szemben.

Az elmúlt hetekben Pakisztán ennek ellenére elfogta az afganisztáni tálibok néhány vezető emberét, köztük február elején második számú vezetőjüket, Abdul Gani Baradar mollát.