Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végeztek Kabulban a támadó tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 14. 14:06

Közel 20 órán át tartó küzdelem után a biztonsági erőknek szeptember 14-én szerdán sikerült végezniük az összes tálib fegyveressel, aki megtámadta Kabul diplomatanegyedét – közölte szerdán az afgán belügyminisztérium. „A művelet befejeződött, és a rendőrség megölt hat terroristát, a sérültek pontos számáról később tájékoztatunk” – mondta Szedik Szedikki belügyi szóvivő.

A NATO közlése szerint az összecsapásokban 14 afgán – polgári személyek és a biztonsági erők tagjai – vesztette életét, további 19 és az atlanti szövetség hat katonája pedig megsérült. Az áldozatok között három gyermek van.

Kedden az afgán főváros szívében található NATO-központ és az Egyesült Államok nagykövetsége ellen összehangolt akciót hajtottak végre tálib harcosok. Közülük hatan elrejtőztek az egyik építés alatt álló irodaépületben és onnan nyitottak tüzet az amerikai nagykövetségre és a NATO-központra.

A nagyszabású támadás meglehetősen borús jövőt vetít előre a közép-ázsiai országban, ahol a tervek szerint a NATO 2014-ig átadja az afgán fegyveres erőknek a közbiztonsági ellenőrzést. Mindazonáltal Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: a mostanihoz hasonló támadások nem tudják megfélemlíteni azokat, akik nap mint nap azért dolgoznak afgán kollégáikkal együtt, hogy az ország lakosságának élete könnyebb legyen. “Minden szükséges intézkedést megteszünk nemcsak az embereink biztonsága érdekében, hanem a térség biztonságáért is és azért, hogy akik ezt a támadást elkövették, megbűnhődjenek" – hangsúlyozta.

CímkékNATO