Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső győzelemre készülnek a líbiai lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 18. 10:57

Az állításuk szerint már „Tripoli kapujában álló” líbiai lázadók a Kadhafi utáni korszakra készülnek: augusztus 17-én szerdán „alkotmányos nyilatkozatot” adtak ki. A dokumentum, amely a lázadók politikai szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) által márciusban kiadott rendezési terv módosított és részletes változata, előirányozza a hatalom visszaadását az egy éven belül megválasztandó nemzetgyűlésnek, valamint egy új alkotmány elfogadását.

A dokumentum 37 cikkben – mintegy tíz oldalon – összegzi a Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását követő átmeneti időszak főbb szakaszait.

Az ÁNT ismételten hangsúlyozza, hogy ő “a legfőbb állami hatóság", a líbiai nép egyetlen törvényes képviselője, és a február 17-i forradalomból eredezteti a legitimitását. A “szabadság kikiáltásakor" elhagyja a lázadók “fővárosát", Bengázit és Tripoliba teszi át a székhelyét.

A lázadó erők vezetői eközben kijelentették, hogy közel állnak a végső győzelemhez, miután az ellenőrzésük alá vontak három települést ötven kilométerre a fővárostól, Kadhafi ezredes székhelyétől.

“Döntő szakaszba lépünk, rövidesen felszabadítjuk Dél-Líbia egészét. Reméljük, hogy a ramadán végén a végső győzelmet ünnepelhetjük" – közölte kedden Manszúr Szaif an-Naszr, az ÁNT párizsi képviselője.

A lázadók állításuk szerint három várost – Závija nagy részét, Garjánt és Szormant – vontak az ellenőrzésük alá. A három város meghódítása lehetővé tette a lázadóknak, hogy ellenőrizzék a Tunézia és Tripoli közötti út egyik szakaszát, és megakadályozzák a Kadhafi-rezsim utánpótlását.

A kelet-líbiai Bregában, amelynek egyes részei április óta a Kadhafi-párti erők kezén vannak, a felkelők előrenyomultak az utóbbi napokban, és immár szinte teljes egészében ellenőrzik a város lakónegyedeit. Tripoliban Musza Ibrahim, a rendszer szóvivője viszont azt közölte, hogy a hadsereg teljes egészében ellenőrzi Záviját és Szormant, és a térség “fegyveres bandák" kezére került több más településén folyik a rendcsinálás.

Szerdán újabb nyugat-líbiai városban, Adzsajlatban törtek ki harcok Kadhafit támogató erők és a felkelők között – jelentette be Ahmed Omár Bani ezredes, az ÁNT katonai szóvivője. A tunéziai határ és Tripoli között lévő városban heves harcok voltak, a forradalmi erők megpróbálják felszabadítani az övezetet – mondta sajtótájékoztatóján a szóvivő, aki beismerte, hogy “még nem sikerült felszabadítani minden várost a tunéziai határ és Szorman között".

A szóvivő szerint Kadhafinak továbbra is rendelkezésére áll a keleti irányú, Tripoli és Szirt közötti, valamint a déli irányú, Szebbába vezető logisztikai összeköttetés.

Hugo Chávez venezuelai és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök telefonon egyeztettek, s ezt követően kiadott közleményükben elítélték a Nyugat líbiai és szíriai “imperialista agresszióját".

Címkéklogisztika