Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Venezuela bevásárol orosz tankokból

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 10. 9:29

A venezuelai elnök – Hugo Chavez – megérkezett Moszkvába, kétnapos látogatása során pedig olyan fontos kérdéseket érintenek az orosz vezetőséggel folytatott tárgyalásokon, mint például a korábban már megszellőztetett harckocsi vásárlás.

Értesülések szerint a latin-amerikai ország több mint 100 darab harckocsit vásárolna Oroszországtól, körülbelül 500 millió dollár értékben, az erről szóló szerződést pedig várhatóan már Chavez oroszországi látogatása során alá is írják.

A tárgyaláson a T-72-es, illetve a T-90-es tankok eladása mellett szó esik a szintén orosz gyártású, egyéb harcjárművek jövőbeni – Venezuelának – történő értékesítéséről is. Szakértők szerint a mostani harckocsi beszerzés gerincét, kedvezőbb költségei miatt, T-72-esek fogják alkotni. Egy T-72-es ára 1-2 millió dollár körül mozog, míg a korszerűbb T-90-é 5-7 millió dollár.

Az elmúlt évben 165 darab T-90-est gyártottak az oroszok, melynek több mint a felét exportálták, a megmaradó tankokkal pedig az orosz fegyveres erők néhány T-72-esét váltották fel. Ennek is köszönhető, hogy Oroszországnak várhatóan elég T-72-ese lesz, hogy eleget tegyen Venezuela több mint 100 darabos megrendelésének. A venezuelai hadseregben jelenleg több mint 80 darab francia gyártású, elavult AMX-30, illetve több tucat AMX-13C harckocsi teljesít szolgálatot.

Chavez az elmúlt években több milliárd dollárt költött orosz fegyverekre (például vadászgépek, helikopterek, Kalasnyikov gépkarabély), a szomszédos Kolumbiában megnövekedett amerikai jelenlét miatt. 2005 és 2007 között 12 szerződést kötött Venezuela és Oroszország, több mint 4.4 milliárd dollár értékben.