Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vértanúk emlékezete

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 6. 14:27

A tizenhárom aradi vértanú és Batthyány Lajos, Magyarország első felelős miniszterelnökének kivégzésére emlékeztek a Magyar Honvédség alakulatai, katonai szervezetei október 6-án, szerdán. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A megemlékezés rövid történelmi áttekintéssel kezdődött, melyben Korsós Sándor főtörzsőrmester felelevenítette az 1849. október 6-ai eseményeket és méltatta e nap hőseit, majd beszéde zárásaként hangsúlyozta: „nemzedékünknek kötelessége a vértanú tábornokokra történő kegyeletes emlékezés, kiknek neve mindörökre arany betűkkel íródott be történelmünk legfényesebb lapjaira, és amit minden generációnak ismernie kell, amíg magyar él e földön.”

A rendezvény végén az alakulat vezető állománya, illetve a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének képviselői katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit Damjanich János tábornok, a laktanya névadójának szobránál, valamint a Helyőrségtámogató Parancsnokság katonái egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt.

Szöveg: Farkas Anita hadnagy

Fotó: Janó Miklós törzsőrmester

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

I. Ferenc József osztrák császár és magyar király személyes utasítására Haynau császári-királyi táborszernagy, a „bresciai hiéna”, a bécsi forradalom évfordulóján, 1849. október 6-án végeztette ki a magyar forradalom és szabadságharc honvédseregének vezetőit. Ugyanezen a napon hajtották végre a halálos ítéletet az első felelős magyar miniszterelnökön, gróf Batthyány Lajoson is Pesten. Bár a kivégzett honvédtisztek száma tizenhat (1849. augusztus 22-én történt az első ítéletvégrehajtás, az utolsó 1850. február 19-én), az emlékezet gyakran a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezéssel illeti a mártírokat.

Az aradi vértanúkra való emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett, a kiegyezés után azonban október 6-a országos gyásznappá lett.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a hagyományoknak megfelelően Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyében képviseltették magukat a nemzeti gyásznap rendezvényein. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendezvényén dr. Pergel Elza alpolgármester mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat a Győri Nemzeti Színház színészeinek műsora színesítette. A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek koszorúik elhelyezésével rótták le kegyeletüket a Batthyány-emlékoszlopnál. A légvédelmi alakulat nevében Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka helyezte el a tisztelet virágait.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezés a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartott ünnepi szentmisével vette kezdetét. Az istentiszteletet követő ünnepségen dr. László Győző alpolgármester gondolatait hallgathatták meg az egybegyűltek, majd az aradi vértanúk emlékfalánál helyezhették el koszorúikat. A rendezvény a gróf Batthyány Lajos emléktáblánál mécsesgyújtással zárult. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviseletében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes tisztelgett a mártírok emléke előtt.

Szöveg: Vörös István főhadnagy

Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester

* * *

Szolnok

A városi rendezvényen részt vettek a helyőrségben települt alakulatok, civil és társfegyveres szervezetek parancsnokai, képviselői. Az ünnepség alkalmával koszorúzással tisztelegtek a mártírhalált halt vértanúk emléke előtt.

A Magyar Honvédségnek szívügye a katona- és civil társadalom kapcsolatának megőrzése és megerősítése, a hagyományok ápolása, a hazafias nevelés. A nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen részt vettek a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Szolnoki Honvéd Kollégium kadétjai is. A rendezvényen a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai és az MH Légierő Zenekar Szolnok adott műsort.

Szöveg és fotó: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados

* * *

Szentendre

Nemzeti gyásznapunk alkalmából, a tizenhárom aradi vértanú, valamint a fővárosban kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnök tiszteletére kondult meg a harang a Görgey laktanyában. A városban települt négy alakulat képviselőinek jelenlétében tartott megemlékezésen Nánai László alezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség hivatalvezetője kiemelte: október 6-án, a nemzeti gyász napján fejet hajtunk az aradi tizenhármak emléke előtt és nem akarjuk elfelejteni a magyar szabadságért vérüket hullató mártírjainkat.

„De több ez a nap az 1848-49-es szabadságharc tábornokainak és Magyarország első miniszterelnökének kivégzésénél. Ezen a napon a hazaszeretet, a hit, és az örök emberi méltóság fölébe kerekedik a halálfélelemnek, rettegésnek, a megalázottságnak és az elkeseredésnek. Amikor a lélek ereje legyőzi azt, ami az emberben gyengeség. Nagy tábornokaink vére belehullt a magyar történelem barázdájába, hogy megvalósítsa az örök nagy célt: a magyar nép szabadságát és boldogságát. A kivégzett tábornokok hagyatéka, hogy vannak példaképeink, és létezik egy akár több száz éven átívelő, megszentelt magyar sorsközösség, ami felemel, megtisztít, és reményt, erőt, hitet adhat” – hangsúlyozta a tábori lelkész.

Szentendre város szervezte megemlékezésén a helyőrség nevében Kiss Zoltán alezredes, az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait.

Szöveg: MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság

Fotó: Dévényi Veronika

* * *

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak tiszteletadása mellett Debrecenben a Kossuth téren Magyarország lobogójának felvonással és félárbócra eresztésével kezdődtek a megemlékezések, majd a Honvédtemetőben, a Haldokló oroszlán emlékműnél folytatódtak, ahol Puskás István alpolgármester mondott beszédet. A Péterfia utcán található Nagysándor József-emléktáblánál koszorúzással záródott a megemlékezés.

A Bocskai-dandár képviseletében Farkas Sándor alezredes, az alakulat parancsnoka és Varga István ezredes, parancsnokhelyettes vett részt az eseményeken.

A lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben előadással és minikiállítással emlékeztek meg a 173 éve történtekről.

Szöveg: Madura János törzsőrmester

Fotó: Csernai Tamás törzsőrmester, Szalka Miklós őrvezető és Tisza Zoltán

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

Az alakulatnál néma főhajtással és mécsesgyújtással emlékeztek meg az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúkról. A szabadságharc katonai vezetőit ezen a napon végeztette ki a császári hadvezetés a magyar szabadság iránti elkötelezett tenni akarásuk miatt.

Turzó Lajos alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese úgy fogalmazott: „az aradi tábornokok egytől egyig olyan vezetők voltak, akiktől lehet és érdemes tanulni, igazi példaképek. Közös bennük, hogy a katonáik élén legjobb tudásuk szerint szolgálták a hazát.”

Szabó Ferenc őrnagy, a katonai szervezet tábori lelkésze a kivégzett tábornokok áldozatvállalására hívta fel a figyelmet, ugyanis a legdrágábbat, az életüket áldozták a nemzet oltárán.

mégemlékezés 3

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy

Fotó: Csiginé Cser Georgina őrmester

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred - Székesfehérvár

A székesfehérvári MH 43.Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában is műsorral tisztelegtek az 1849 október 6-án, az aradi vértanúk; köztük az alakulat névadója, Nagysándor József vezérőrnagy emléke előtt.

Mint Bánhalminé Simon Katalin hadnagy emlékező előadásában elhangzott: a 173 éve mártírhalált halt tábornokok azon küzdelem és áldozatvállalás szimbólumává váltak, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott, nemzeti függetlensége megteremtéséért, a társadalmi haladásáért. A szabadságharc megmutatta, hogy az összefogásnak köszönhetően milyen ereje van a magyarságnak – hiszen a hazai haderőt a Habsburg rezsim csak az orosz cári csapatok segítségével tudta leverni.

Arról is szó esett, a világosi fegyverletételt követően a börtönök megteltek, a tiszteket lefokozták, közlegényként az osztrák hadseregbe sorozták, megalázó beosztásukban pedig éveket töltöttek. A haditörvényszék 1849 szeptember végén ült össze, ahol a tizenhárom tábornok ügyét tárgyalták és a vádlottakat felségsértés címén halálra ítélték. Kivégzésük egyben bevezetését is jelentette egy megtorló hullámnak, amelynek során további, mintegy harminc, volt honvédtisztet végeztek ki és közel hatszázat ítéltek halálra, majd kegyelemből fogságra. Ha a rájuk rótt halálos ítéletet elkerülték is, életsorsuk derékba tört. A várfogságban töltött nehéz évek alapján éppúgy október hatodika áldozatai voltak ők, mint kivégzett társaik.

_DR_9875

A nemzeti gyásznapon elhangzottak Nagysándor József tábornok híressé vált utolsó szavai:,,de rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett”.

Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével bemutatott műsorban Péntekné Bazsonyi Zsófia tizedes adott elő a kort megidéző huszárnótát, Szabó Miklós alezredes pedig Ady Endre: Október 6. című költeményét szavalta el.

A megemlékezésen Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Topor István ezredes, a Magyarországi NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka, Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, továbbá Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század parancsnoka is koszorúzással, főhajtással tisztelgett a mártír honvédáldozatok emléke előtt.

Az emlékműsort követően Vokla János ezredes, valamint Németh Sándor őrnagy és Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa a székesfehérvári Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán található Aradi tizenhárom mementónál is elhelyezte a kegyelet koszorúját.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd

* * *