Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vétlen áldozatok, eltussolt felelősség

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. március 18. 15:16

1968. március 16-án az Americal hadosztály Charlie százada 347, más források szerint 504 civilt mészárolt le Vietnamban My Lai faluban. A vérengzés nem érte el célját: aki addig nem volt kommunista, másnapra az lett és még erősebbé vált a vietkongok ellenállása.

Az Amerikai Egyesült Államok 1964-ben avatkozott be tevőlegesen is az Észak- és Dél-Vietnám közötti háborúba, amelyben az előbbi, kommunista országrészt a Szovjetunió és Kína támogatta. 1968-ra már 525 ezer amerikai katona harcolt Vietnámban, míg 1973-ra, a háború végére az itt szolgáló csapatok összlétszáma elérte a 2,5 millió főt is. Az eredmény ismert: az USA súlyos vereséget szenvedett, és ezen a háború legsötétebb eseménye: a My Lai-i mészárlás sem tudott segíteni.

Kutasd fel és öld meg

Az Americal hadosztály 1967-ben érkezett meg Vietnámba, amikor is az események amerikai szempontból igen csak rosszra fordultak. Az észak-vietnámi csapatok 1968. januárjában megindították a Tet-offenzívát, aminek célja a háború menetének megfordítása volt. Az Americal hadosztály súlyos veszteségeket szenvedett: mindennapossá váltak a támadások, az aknák és a vietnámi csapdák nap-nap után újabb áldozatokat követeltek. A Quang Ngai tartományban kezdődő ellencsapás következtében az amerikai és helyi erők elveszítették az irányításukat az események felett. Mindezekre válaszul az Americal hadosztály parancsnoka, Frank Barker csapatot szervezett a partizánakciók felszámolására.

1595885121
A hadművelet végrehajtására az ott szolgáló három zászlóalj közül a Charliet jelölték ki. Az akció a kutasd fel és öld meg fedőnevet kapta. Bármennyire is brutálisnak tűnik a jelszó és az általa fémjelzett akció az „csak" válasz volt egy másik brutális tettre. A harcoló vietkongok ugyanis már a gyerekekre is kézigránátot erősítettek, hogy élő bombaként öljön meg minél több amerikai katonát. Ilyen körülmények között vesztette életét a Charlie egyik közkedvelt katonája is. Ernst Medina százados március 15-én tartott egy utolsó eligazítást. Ez igen egyszerű volt. A terv szerint reggel hétkor – amikor a civilek, s csak a vietkong és a szimpatizánsaik maradtak ott – kellett volna rajtaütni Quang Ngai térségen és a földdel kellett volna egyenlővé tenni, s minden élőt meg kellett volna ölniük az amerikai katonáknak.

Váratlan agresszió

A számításba azonban hiba csúszott. A légierő és a tüzérség előkészítő csapása közepette a vietkongok elmenekültek a térségből. My Lait a különítmény két százada karolta át, melyet egy rendkívül népszerűtlen, tehetségtelen, sőt buta főhadnagy, William Calley vezetett. Az egysége semmilyen ellenállásba nem ütközött, csak gyerekekkel, nőkkel és öregekkel álltak szemben. Egy őrmester, Michael Berndhardt később úgy emlékezett vissza, hogy összesen három lőfegyvert találtak és egyetlen katonakorú férfival sem találkoztak. A hallásproblémákkal is küzdő William Calley vezette első szakasz sem ütközött ellenállásba. Gyakorlatilag békés kihallgatás zajlott, amikor elszabadult a pokol.

1595885121
Egy katonája – előzmény nélkül – bajonettjével leszúrt egy idős embert, míg egy másikat kútba dobott, és kézigránátot dobott utána. Ezt követően a szakasz többi katonája fejlövésekkel végzett imádkozó nőkkel és gyerekekkel William Calley a gyorsan lezajló események után úgy fogalmazott a többi vietnámival kapcsolatban: kukába velük. A 7 óra 22 perckor kezdődő támadás csak pár órát vett igénybe: fél tizenegyre az amerikai csapatok szinte az egész falut kiirtották. Egyes források szerint 347 civilt mészároltak le, míg a vietnámi kutatók 504-re teszik a fegyvertelen áldozatok számát. Ernest Medina százados – aki maga is részt vett a kivégzésekben – csak akkor rendelt el tűzszünetet, amikor egy felderítő repülést végző helikopterpilóta, Hugh Thomson értesítette a parancsnokságot az eseményekről, s parancsba adta, hogy géppuskásai nyissanak tüzet bajtársaikra, ha azok a továbbiakban civilekre támadnának.

Eltussolási kísérlet

1595885121
Az amerikai hadvezetés nem vállalhatta fel a My Lai-i mészárlás ódiumát. Hugh Thomson jelentése a kukába került. Ernest Medina összehívta szakaszparancsnokait, hogy jelentést tegyenek az áldozatokról. Erről későbbi bírósági tárgyalásán William Calley úgy vallott, hogy amíg elég nagy számot mondunk, addig mindenki elégedett lesz. A hivatalos kommünikékben is nagy harci sikerként könyvelték el a My Lai-i vérengzést: 128 vietkong megöléséről számoltak be, hozzátéve, hogy 22 civil vietnámi is áldozatul esett. A népirtás szinte egyetlen pozitív szereplőjét, aki megtagadta a mészárlásban való részvételt, William Bernhardtot egy éven keresztül a legveszélyesebb feladatokkal bízták meg, de mindegyik bevetését túlélte.

Ron Riedenhour azonban magánnyomozásba kezdett. Egy hónappal a My Lai-i események után találkozott a Charlieban is szolgált barátaival, akik meséltek neki az eseményekről. Leellenőrizte az állítások hitelességét, majd leszerelése után, 1969-ben levelet írt az amerikai elnöknek, a hadsereg vezérkarának és több kongresszusi képviselőnek. A legtöbben tudomást sem vettek a beszámolóról, egy demokrata párti képviselő Mo Udall azonban kongresszusi vizsgálatot harcolt ki. A sajtó is beszállt az eseményekbe: a Harper’s Bazar ugyanis hosszú tényfeltáró írást közölt, amit aztán az összes mértékadó lap átvett.

Nevetséges ítélet

Nem volt mit tenni: be kellett indítani az igazságszolgáltatás gépezetét. Tizennégy embert állítottak bíróság elé. A mészárlásban részt vevő közkatonák azonban nem kerültek haditörvényszék elé, mert a tárgyalás megkezdésére már leszereltek. A vádlottak közül csak William Calleyt ítélték el. A főhadnagy első fokon életfogytiglani ítéletet kapott, ám ezt több körben enyhítették. A másodfokú bíróság már csak 20 év börtönre ítélte, amiből legkorábban hat év után szabadulhatott. Richard Nixon börtönbe vonulásának másnapján házi őrizetét rendelte el. Végül csak három évet „raboskodott" szolgálati lakásában. Ugyanis 1974-ben felmentették a vádak alól azzal az indoklással, hogy hibát követtek el a per lefolytatásakor. William Calley a különböző interjúkért kapott pénzekből házat vett Atlantában.

1595885121
Ernest Medina századost annak ellenére felmentették a gyilkosság vádja alól, hogy jól dokumentálhatóan rá lehetett bizonyítani egy vietnámi nő megölését. Azt a védekezését is elfogadta a bíróság, hogy nem adott direkt parancsot a civilek megölésére és, hogy csak fél tizenegykor szerzett tudomást a vérengzésről, holott már nyolc órakor tudatában volt a túlkapásoknak. Ezt a hazugságvizsgálat is alátámasztotta. Hat évvel a mészárlás után hozták nyilvánosságra a szenátusi jelentést, amely huszonöt – részben magas rangú – tiszt bűnrészességét állapította meg. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy 1968. március 16-án egy másik mészárlás is lezajlott My Khében. Az ottani népirtásért azonban senkit nem vontak felelősségre

Meghiúsult vallomás

Oliver Stone a Szakasz című filmje részben a My Lai-i mészárlásokkal is foglalkozott. A rendező tervbe vett egy kifejezetten a népirtást feldolgozó alkotást, amelynek munkacíme a „My Lai Massacre" volt. A mű Peers ezredes vizsgálatát dolgozta volna fel, s főszereplői Bruce Willis, illetve Woody Harrelson lettek volna. A United Artists azonban 2007-ben leállította az előkészületeket, mivel sztrájkba léptek a hollywoodi forgatókönyvírók. Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjében az invázió végén végrehajtott napalm támadás, melynek áldozatai főként civilek voltak, is erős hasonlóságokat mutat az eredeti My Lai-i mészárláshoz.