Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezeték nélküli hálózat a harctereken?

2008. május 23. 9:11

Az Amerikai Légierő (USAF) szeretne lenni a harctereken használatos vezeték nélküli Internet- alapú hálózat elsődleges fejlesztője és ellenőrzője. Hasonló technológiákat a hadsereg és a haditengerészet is fejleszt, de nyílt titoknak számít, hogy ez tökéletesen csak úgy tudna működni, ha a különböző fegyvernemek szorosan együttműködnének a rendszer használatát illetően.

Korábban minden fegyvernemnek megvolt a saját kommunikációs felszerelése, amelyekkel azonban nehéz volt kapcsolatot teremteni a különböző alakulatok különböző harceszközei (tank, repülőgép, hadihajó) között. A nehézségek miatt minden fegyvernem egyetértett abban, hogy nagy szükség lenne egy harctereken használható vezeték nélküli Internet-kapcsolat kialakítására.

Valójában azonban mindenki ragaszkodik a saját kommunikációs felszereléséhez, ami jelenleg meggátolja a hatékony információáramlást. Már több mint egy évtizede dolgoznak egy közös rádióadó kifejlesztésén, ugyanakkor egyre népszerűbbek a műholdas kommunikációs eszközök is. Ezekből azonban nincs annyi, hogy minden fegyvernem igényét kielégítse, ráadásul gyakran az ár is akadályt jelent.

Az USAF most olyan rendszerek kifejlesztésén dolgozik, melyek segítségével a repülőgépek képeket és üzeneteket (például hang) küldhetnek egymásnak, továbbá lehetőség van a szárazföldi és tengeri egységekkel való kapcsolatfelvételre is. A légierő mindent megtesz azért, hogy a hadsereg és a haditengerészet is az általa kifejlesztett rendszert használja, ez azonban hosszú folyamat lesz…