Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetési gyakorlat és osztályba sorolás

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 8. 15:54

Különböző típusú vezetési gyakorlatokkal, és az osztályba soroló vizsgák letételével folytatódik ezen a héten az MH KFOR Zászlóalj kiképzésének második üteme, az úgynevezett szakfelkészítés. Az egyik kiképzési napot a honvdedelem.hu is megtekintette.

A koszovói Pec-be készülő magyar békefenntartó kontingens állománya még március elején kezdte meg a felkészülést a hat hónapos békefenntartó misszióra. Mivel a zászlóalj katonáinak nagy része a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál, az alakulatnál létrehoztak egy ideiglenes alegységet – a kiképző zászlóaljat –, amelynek feladata a katonák felkészítése.

1595875214
1-es, 2-es és 3-as számú vezetési gyakorlat. Ezt a három feladatot kell először teljesíteniük a békefenntartó kontingens gépjárművezető beosztású katonáinak. Természetesem ezt a felkészítő foglalkozást is a kiképző zászlóalj katonái felügyelik. Egyiküktől, Kovács Tamás százados, pályaügyeletestől megtudom: az 1-es számú vezetési gyakorlat során mindössze a jármű biztonságos kezelését kell elsajátítania a katonáknak. Éppen ezért ezen gyakorlat alatt a feladat mindössze annyi, hogy a hajdúhadházi gyakorlótéren kijelölt vezetési pályán többször is végig kell „autóznia" az állománynak. A 2-es számú vezetési gyakorlat során a vezetési pályát már különböző akadályelemekkel nehezítik, s ezen kell – lehetőleg hibátlanul – végigmenniük a gépkocsivezetőknek. Végül, a 3-as számú gyakorlat során a vontatást és az önvontatást is gyakorolja a katonák.

A gépjárművezetők szakfelkészítése ezt követően az úgynevezett 5/A hosszú távú vezetési gyakorlattal folytatódik. Az állomány közel kéttucat technikai eszközzel, a gyakorlótérről vág neki az előírt, több mint száz kilométeres távnak.

Hajdúhadház-Bököny-Geszteréd-Balkány-Szakoly-Nyíradony-Hajdúsámson-Hajdúhadház – sorolja az útközben

1595875214
érintendő települések nevét Szabó László százados, a hosszútávú vezetési gyakorlat oszlopparancsnoka. Mint mondja: az elsődleges cél, hogy minden jármű balesetmentesen és meghibásodás nélkül teljesítse a távot, éppen ezért néhány fontos szabályt is beleírtak a menetparancsba. Ennek értelmében a katonai konvoj lakott területen maximum 30 kilométer/órás sebességgel közlekedhet, míg lakott területen kívül sem mehetnek óránkénti 40-50 kilométeres sebességnél gyorsabban. Emellett a gépjárművek követési távolságát is szabályozzák: a településeken 25-30 méteres, míg a településeken kívül 50 méteres távközöket kell tartaniuk a járművezetőknek. Egyébként azért ezt az útvonalat választották a hosszú távú vezetési gyakorlat helyszínéül, mert hasonlít a Pec-ben és környékén található utak típusára és minőségére is.

1595875214
A hosszú távú vezetési gyakorlatot követően a tervezett békefenntartó zászlóalj gépjárművezetői ismét a hajdúhadházi gyakorlótéren kapnak feladatot: ekkor kell ugyanis teljesíteniük az osztályba soroló vizsgát. A katonák először tesztlapokat töltenek ki – a KRESZ szabályaiból, majd a biztonságtechnikai és vezetéselméleti kérdésekből vizsgáznak –, majd oktatósofőrök vezetésével teljesítik az akadályelemekkel teletűzdelt csaknem 4 kilométer hosszú vezetési pályát.

Az MH KFOR Zászlóalj kiképzésének harmadik üteme – az úgynevezett összevont felkészítés – április 21-én kezdődik. A békefenntartó misszióba készülő magyar katonák ekkor hat hétre kiköltöznek a hajdúhadházi gyakorlótérre. A felkészítés záró gyakorlatát május 27-29-e között tartják, a kontingens ünnepélyes búcsúztatását pedig a tervek szerint június 27-én, a debreceni Kossuth téren rendezik meg.

További képek:

1595875215
1595875215
1595875215

Fotó: Szűcs László